Det har gått ett halvår sedan föreningen Stockholm Pride fick en helt ny styrelse. Medlemmarna gav oss förtroendet att se till så att sommarens festival kunde genomföras och samtidigt säkra föreningens ekonomi. Det har vi jobbat hårt med och nu är det dags att ta tag i det utvecklingsarbete som föreningen och festivalen så väl behöver. Vi vill utveckla Stockholm Pride genom:

1) Mer blandning av fest, politik och kultur. Det är i blandningen som festivalens själ ligger och det är kring detta som vi byggt upp ett varumärke genom många år. Hos oss kan man ta en öl i goda vänners lag, ta del av viktiga hbtq-politiska diskussioner och uppleva normbrytande konst.

2) Mer gatufest. Festivalen ska vara ett sätt att tydligt göra klart att det offentliga rummet tillhör alla. Vi vill att Stockholm Pride i än högre grad ska vara en gatufest som är utspridd över staden, och på så sätt är närvarande i människors vardag och livar upp olika delar av staden under regnbågsflaggan. Vi har sett exempel på initiativ då hela kvarter engagerat sig i pridefirandet och vill göra det enkelt för fler att göra sig till en tydlig del av Stockholm Pride.

3) Bevarat safe space. Festivalen är en av de tryggaste platserna för hbtq-personer och generellt sett en ovanligt lugn festival. Hos oss ska man känna sig hemma oavsett om man kommit ut som hbtq-person i andra sammanhang eller inte. Vi strävar efter en större öppenhet kring festivalen, men våldsverkare och de som inte respekterar hbtq-personers rättigheter ska veta att de inte har hos oss att göra.

4) Lägre biljettpris. Ett festivalpass ger tillgång till ett otroligt utbud. Många av våra besökare klagar över att det är svårt att hinna med allt, vilket vi tar som ett kvitto på att vi år efter år lyckas skapa ett omfattande och spännande program. Vi vill göra programmet tillgängligt för fler genom att bland annat sänka biljettpriset och räknar med fler besökare.

5) Ökad tillgänglighet. Vi ska arbeta med att minska trösklarna till festivalen på flera sätt. Givetvis kan inte en festival som handlar om mänskliga rättigheter vända sig till gående, seende, hörande och så vidare utan ska välkomna människor oavsett funktionalitet. Vi ska göra det lättare för fler att besöka festivalen och känna sig hemma hos oss.

6) Fler samarbeten. Vägen framåt är genom att samla alla goda krafter som vill ta ansvar för och utveckla festivalen. Föreningen Stockholm Pride, med alla våra olika medlemmar, är ryggraden i festivalen och vi vill samla fler privatpersoner, organisationer och företag som medlemmar. Vi ser också fler samarbeten mellan föreningen och kulturinstitutioner, organisationer och företag framför oss – inte minst med dem som har ett starkt engagemang i hbtq-frågor eller riktar sig till hbtq-publiken.

Idag står föreningen Stockholm Pride, med enbart volontära krafter, bakom det gigantiska festivalarrangemanget. Vi har ett antal fantastiska samarbetspartners som gör det möjligt. Samtidigt måste stadens politiker ta ett större ansvar. Vi är glada att det blir fler och fler pridefiranden runt om i landet och att många kommuner väljer att satsa på dem. Det gör det än mer anmärkningsvärt att Stockholm Stad i år valde att minska sitt stöd till Nordens största pridefestival, Stockholm Pride. Faktum är att mindre än 5 procent av intäkterna till festivalen kommer från staden.

Idag har moderna städer pridefiranden, i synnerhet huvudstäder, och ett pridefirande kan ses som en temperaturmätare för öppenheten i ett samhälle. Likt Stockholm Pride kan det också vara en turistekonomisk kassako. Vi räknar med att Stockholm Stad de kommande åren kommer att satsa ordentligt på en av sina mest väletablerade och välbesökta festivaler, så att förnyelsearbetet kan fortsätta. Det är en framtidsfråga för Stockholm och vi ser fram emot samarbete med Stadshusets makthavare, oavsett partifärg, efter valet.