Argumentationen känns lika desperat som när Maud Olofsson och Göran Hägglund likställer Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Politik handlar om vilja, inte personkult. Valet handlar om framtiden, om nästa mandatperiod. Inte om vad som gjordes för tjugo år sedan då Berlinmuren föll. Och är det samarbetspartner som är det viktiga bör folkpartiet sopa rent framför egen dörr först. För även om många liberaler har gjort ett mycket bra jobb i hbt-frågor och partiet ofta för en bra hbt-politik, så satt man still i båten och accepterade att Kristdemokraterna villkorade familjepolitiken och hiv-politiken och transfrågorna under förra mandatperioden. Folkpartiet tänker även nästa mandatperiod regera ihop med Kristdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna. Hbt-personer har inte fått några som helst garantier att inte samma sak upprepas igen.

Från den rödgröna sidan finns det flera tydliga och gemensamma vallöften i hbt-frågor. Vi vill ha utredningar om flersamma vårdnadshavare och värdmödraskap. Vi tänker avskaffa tvångssteriliseringarna snarast möjligt, ihop med övriga kränkande krav om skilsmässa och medborgarskap för transsexuella. På det internationella området har vi också gemensamma överenskommelser om långtgående arbete för att stärka hbt-personers rättigheter i EU och världen. Samtliga rödgröna partier vill också förändra smittskyddslagen och avskaffa informationsplikten.

Även om vi socialdemokrater ibland varit lite långsamma är det svårt att blunda för att den överväldigande majoriteten av alla hbt-reformer genomförts under socialdemokratiska regeringar. Det är socialdemokraternas förtjänst att homosexualitet avkriminaliserades och det var vi, ihop med övriga oppositionspartier, som drev igenom partnerskapslagen mot moderaternas vilja. Vi inrättade HomO, ordnade diskrimineringsskydd och skydd mot hets och hatbrott. Vi har lagt förslag som lett till möjlighet att ansöka om adoption för samkönade par och möjlighet att insemineras för lesbiska. Och vi, ihop med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, tvingade fram en könsneutral äktenskapsbalk. Återigen var det i opposition, när den moderatledda alliansregeringen lamslogs av kristdemokraterna.

Historien och våra tydliga vallöften borgar för att vi socialdemokrater, ihop med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, kommer driva en progressiv och hbt-politik nästa mandatperiod, om vi får väljarnas förtroende. Det är politiken det handlar om, inget annat. Vi socialdemokrater siktar framåt och på en konkret politik med substans.

Vi har levererat, och tänker fortsätta, leverera hbt-reformer.