I fredags avslutades mänskliga rättighetskonferensen under WorldPride med ett stort seminarium med fokus på gränser, flyktingar och migration. På vägen från Köpenhamn till konferensen i Malmö blev två av deltagarna stoppade av den svenska gränspolisen, då de enligt uppgifter till QX saknade pass. Hela bussen med konferensdeltagare blev försenad med 1,5 timme. Det blev en tämligen obehaglig upplevelse för flera av deltagarna som kommer från länder där man som HBTQ-person inte kan lita på polisen eller myndigheter. ”Oerhört frustrerande”, skriver Malmö Pride i ett mail till QX.

”När vi bjuder in till en så här viktig dag, där våra gästers kunskap och erfarenheter ska förmedlas så är det sorgligt att Sverige visar sig från sin sämsta sida. Rasprofilering är olagligt”, kommenterar Tove Karnerud, ordförande Malmö Pride och Anna Tenfält, projektledare WorldPride.

”Händelsen är inget olyckligt sammanträffande eller något undantag från normaliteten, utan det är exakt så här dagens verklighet ser ut. Om du inte är vit är risken att stoppas vid gränsen skyhög oavsett om du har rätt papper eller inte. Gränserna och processen att hålla ute vissa från samhället skapar lidande inte bara den gången du fastnar i kontrollen utan varje gång rasifierade reser, rör sig samhället och blir granskade med de vitas blick.”

I solidaritet med de som drabbades avvaktade konferensen med att starta tills alla var på plats.