Varje år delas Raoul Wallenbergpriset ut på Raoul Wallenbergs dag, den 27:e augusti. Priset går till en person som arbetar i Sverige i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser riktade till barn och och unga i syfte att motverka rasism, diskriminering och intolerans och för alla människors lika värde. Raoul Wallenbergpristagare är föredömen – personer som unga kan spegla sig i och se upp till.

Priset är på 100 000 kr och en av de som nominerats till årets pris är skådespelaren Oskar Sternulf. Han har bland annat spelat sin monolog ”Komma ut” över 800 (!) gånger på skolor runt om i Sverige.
I motiveringen kan man läsa:
”Oskar Sternulf nomineras till Raoul Wallenbergpriset 2022 för sitt arbete med klassrumsföreställningar inom värdegrundsfrågor med fokus på HBTQ+/sexuell identitet, psykisk ohälsa och våld i nära relationer.”

– Det känns så oerhört hedrande. Jag är så stolt och glad, säger Oskar till QX.

Övriga nominerade är:

  • Balqis Lamis Khattab, grundare av Möllans basement
  • Fred Taikon, grundare av É Romani Glinda
  • Livia Fränkel, hedersordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande
  • Melinda Jacobs, grundare av Lilla hjärtat vänförening
  • Oskar Sternulf, HBTQ+-aktivist

Prisutdelare den 27 augusti är Stefan Löfven och idag ska de fem slutnominerade och juryn mötas för en diplomutdelning i Stockholm, men Oskar är ute på jobb och kan inte vara med.

– Men jag är med digitalt, då jag har föreställningar på västkusten, säger Oskar.