Under fredagen var det så dags för Proud Colours regnbågsstipendium att delas ut vid en ceremoni i Pride House. Stipendiet som lanserades av föreläsaren Andreas Jonsson i fjol kommer att delas ut till en ny stipendiat varje år i samband med Stockholm Pride.

Projektet som blev först ut att kamma hem stipendiet blev Trans i skolanSofia Hindhammar ansökte till Proud Colours Stipendiet för att förverkliga projektet att skriva en handbok för lärare som hon och kollegan Karin Nystås arbetat på de senaste 18 månaderna.

Hur känns det att vara här och ta emot stipendiet?
– Det känns helt fantastiskt att få den här möjligheten. Vi är så stolta.

Vad bär ni med er härifrån?
– Proud Colours engagemang smittar helt klart av sig, det finns en tro på förändring. Den känslan vill vi förvalta.

Stipendiesumman på 50 000 kronor ska användas till att skriva klart och lansera en handbok för personal i skolvärlden:

– Vår erfarenhet är att det finns stora brister hos skolor gällande transinkludering. Det är en ynnest att få stöd i att jobba för en förändring, skolan måste bli en plats där alla kan vara sig själv och vi ser fram emot att arbeta vidare för det, säger Sofia.

Har du en idé som kan hjälpa hbtqi-personer?

I samband med stipendieutdelningen öppnade även ansökningsprocessen för nästa års stipendium. Vem som helst som är under 35 år har möjlighet att ansöka om 50 000 kr till ett projekt som ska hjälpa HBTQI+personer i Sverige.

– Jag tror att världen kan bli så mycket bättre än vad den är idag, och jag är övertygad om att vi tillsammans verkligen kan skapa förändring. Att vara med och stötta rent ekonomiskt är ett av många olika sätt där vi kan vara med och göra skillnad, säger Andreas Jonsson om stipendiet och tillägger:

– Det känns väldigt fint att få vara med och stötta unga eldsjälar.