I oktober gick Sverigedemokraterna i Kalmar ut och krävde ett förbud mot ”motbjudande” sagostunder där dragqueens läser böcker för barn på bibliotek och förskolor. Detta efter att kommunpolitikern Jonathan Sager (SD) fått nys om att Kalmar stadsbibliotek bokat in drag-duon som läser bilderböcker för barn iklädda prinsessklänningar.

Sager har under den senaste månaden varit en högljudd debattör mot eventet som han till SVT Kultur igår beskrev som ”direkt perverst” och likställde med att Nordfront eller NMR skulle vilja hålla en barnsagostund på ett bibliotek.

– Ett liknande exempel skulle vara om till exempel NMR eller Nordfront hade velat hålla någon form av barnsagostund på biblioteket. Det skulle de absolut inte ha någon rätt till. Vi ska ju inte låta tvååringar utsättas för varken stötande sexualiserande material eller grovt nazistiskt material, sa Sager till SVT.

Kalmar stadsbibliotek har vidtagit säkerhetsåtgärden

Den senaste månaden har flera bibliotek som bokat in konceptet fått motta både hot och hat från allmänheten. I Olofström tvingades biblioteket ha sagostunden digitalt då barnens säkerhet inte kunde garanteras och på Malmö stadsbibliotek mordhotades en anställd av en civilperson som upprörts över konceptet. Imorgon är det då dags för de omdebatterade sagostunderna att äga rum på Kalmar stadsbibliotek. Det är två tidpunkter under dagen och båda är fullbokade. Bibliotekschefen Caroline Arvill säger till QX att de har fått motta hat men inga hot.

– I början av november fick vi hatiska meddelanden i olika kanaler. Men den senaste tiden har det kommit in flera positiva kommentarer så det har blivit lite mer balans.

Vidare säger hon att de har vidtagit extra säkerhetsåtgärder för att garantera tryggheten under morgondagen.

Är det vanligt att ni behöver vidta säkerhetsåtgärder inför era sagostunder? 

– Nej gud nej! Bara de orden tillsammans – sagostund och säkerhet. Det hör ju inte ihop.

Är du förvånad över att det här har väckt så mycket reaktioner? 

– Jag är förvånad över att det händer just nu. Det här är ju ett event som åkt runt i Sverige i åratal och varit på alla möjliga bibliotek. Det är märkligt att så mycket fokus hamnade just här i Kalmar.

QX har sökt Jonathan Sager.