Den stora valfrågan inför Kyrkovalet 2021 var huruvida präster inom Svenska kyrkan får vägra att viga samkönade par eller inte. Den avgående ärkebiskopen Antje Jackelén var tydlig med sin åsikt – ”man kan inte tvinga präster att viga samkönade par” menade hon. Ett ställningstagande som sved i den öppet homosexuella prästen Lars Gårdfeldt.

– Antje Jackelén var väldigt offensiv och gick ut och sa med en sådan kraft att biskopar måste fortsätta prästviga de som säger nej till homopar. Då bestämde jag mig för att sluta viga heterosexuella. Inte för att jag har något emot heteropar utan för att visa att det är fel att välja bort en grupp människor.

Gårdfeldts ställningstagande fick stor uppmärksamhet och nyheten spred sig över hela världen.

– Jag har plågats av att inte viga heteropar för kärlek är vackert. Vare sig det är mellan en man och en kvinna, två män eller två kvinnor. Därför har det varit extra roligt och fint att jag har fått så mycket stöd. Dels från hbtq-communityt men majoriteten av de som hört av sig har varit heterosexuella som tycker det är viktigt att vi får ett rättvist samhälle.

Den 22 november i år röstade Svenska kyrkans kyrkomöte nej till att präster måste acceptera att viga samkönade par. Motionen som röstades ner tycker Gårdfeldt hade bra intentioner. Samtidigt som han menar att frågan bör avgöras av biskoparna på biskopsmötet genom ett beslut att sålla bort aspirerande präster som inte skriver under på att äktenskapet är könsneutralt.

– De radikala har satsat på kyrkovalet samtidigt som det är få som väljer att rösta i kyrkovalet. I ett längre perspektiv skulle man kunna tänka sig att högerradikala skulle kunna vinna större makt och driva igenom reformer vi verkligen inte vill ha i kyrkan, till exempel som att präster bara ska viga etniska svenskar. Därför är det ett säkrare alternativ att frågan om samkönade vigslar avgörs av de 14 biskoparna på biskopsmötet. Det är biskoparna som bestämmer vilka som ska prästvigas och genom att besluta att bara prästviga de som är öppna för att viga samkönade par kommer problemet pensioneras bort.

Precis det ställningstagande som Gårdfeldt har efterlyst tog biskop Sören Dalevi från Karlstads stift förra veckan. I en intervju berättade Dalevi att han inte prästviger de som vägrar viga homosexuella.

– Den förre ärkebiskopen har avgått och den nya installeras den 4 december. Det gör att det har uppstått ett vakuum och i det vågar nu Daleby bryta fasaden och krackelera muren genom att säga att i hans stift prästvigs inga som säger nej till homosexuella. Han är en pionjär för det och jag hoppas att flera följer efter.

Sören Dalevis uttalande har gjort att Gårdfeldt nu kommer att börja viga heterosexuella par igen, men bara inom Karlstad stift vilket är Värmland och Dalsland. Vägran för att viga heterosexuella kvarstår i Göteborg där han bor och arbetar.

– Jag har redan fått förfrågan från flera heteropar att viga dem. Jag kommer ju från Värmland och har min älskade mamma där, så det kommer jag lätt kunna sy ihop. Jag får ta ledigt från jobbet här i Göteborg och åka dit.