Drag Queen Story Hour har turnerat runt bland bibliotek och förskolor i Sverige i flera år utan att ha stött på problem. Men efter att Sverigedemokraterna i Kalmar med Jonathan Sager i spetsen gått ut och kritiserat evenemanget som han beskrivit som både ”motbjudande” och ”perverst” har bibliotek i södra Sverige som bokat in sagoläsarna utsatts för hat och hot.

Biblioteket i Olofström fick så mycket hot inför evenemanget att de tvingades ställa in sagoläsning och istället erbjuda den digitalt. Och på Malmö stadsbibliotek mordhotades en anställd över telefon. När QX pratade med Kalmars bibliotekschef Caroline Arvill i fredags berättade hon att även de fått ta emot hatiska meddelanden men inga hot som tvingat dem att ställa in.

I lördags kunde de två inbokade sagostunderna genomföras utan incidenter. Utanför sagorummet fanns en säkerhetsvakt och man hade satt upp röda avspärrningar för att säkerställa barnens trygghet. För att visa sitt stöd till Draqueen Story Hour fanns bland annat representanter från RFSL och socialdemokraternas Maia Dahlberg, är ordförande i Kultur och Fritidsnämnden i Kalmar, på plats.

Sager (SD) dök upp på sagostunden

Till sagostund nummer två dök även Jonathan Sager (SD) upp då han uppfattat att han fått en ”personlig inbjudan” genom en text i Barometern. Efter sagoläsningen skrev Sager ett inlägg på Twitter där han menade att SD:s ”enorma press” gjort att sago-duon plockat bort sina ”mest stötande böcker som Jag är Linus – En pojke med snippa”.

Till den sverigedemokratiska nyhetssidan Samnytt utlovar Sager att Sverigedemokraterna i Kalmar inte är klara.

– Vår intention var tydlig från början och den har inte förändrats. Vi är inte nöjda förrän allt opassande och sexualiserande material är borta från biblioteken och förskolorna och kommunen slutar skattefinansiera vänsterjippon.

– Vi kommer att kartlägga allt opassande material på Kalmars bibliotek och förskolor och när vi gjort det kommer vi driva igenom ett förbud mot dessa.

Lady Busty som utgör en av två sagoläsare i det svenska grenen av Drag Queen Story Hour säger till QX att de inte märkte av Sagers närvaro och kallar SD-politikerns påstående om att de skulle ha ändrat vilka böcker de läste för ”rätt dumt”.

– Vi har alltid dessa böcker första gången vi besöker ett bibliotek, men även på förskolor. Biblioteken har alla titlar vi läser så familjerna kan låna hem och läsa igen. Eftersom han aldrig varit på våra evenemang tidigare så vet han såklart inte det. Att vi skulle ha censurerat ett vinnande sagostundsmanus som pågått i fem år är väl ändå ett rätt dumt påstående.

Han pekar ut boken Jag är Linus – En pojke med snippa som en titel som tagits bort?

– Den verkar inte vara hans favorit, en jättebra och viktig bok. Tyvärr har vi inte läst den på länge. Det kanske vi borde börja göra!