Stockholmskisen Kent Carlsson valde den 6 augusti 1991 att ta steget ut i offentligheten. Kanske inte så stor grej idag (möjligen…) men då väckte det stor uppmärksamhet. Han hamnade på Expressens löp. Det blev radio och TV och en massa tidningar hakade på.
Året innan hade han kandiderat till att bli ordförande för SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet, men kort innan kongressen skulle hållas hoppade han av.
Den officiella orsaken var problem med magen.
I efterdyningarna av ordförandevalet skrev tidningen Z att Kent Carlssons homosexualitet kan ha varit orsaken. Kent kommenterade inte och valde att ett år till hålla en låg profil kring sin homosexualitet, även om alla visste.
Men under sommaren 1991 hade dåvarande SD, partiet Ny Demokrati, uteslutit några medlemmar på grund av deras homosexualitet och Kent Carlsson skulle delta i en debatt under Frigörelseveckan (det som idag kallas Pride), så nu tyckte han att tiden var mogen.
Reaktionerna blev i huvudsak positiva, berättade han i en artikel i gaytidningen Reporter. Nästan lite lama.
– Det tycks ändå som att de flesta inte bryr sig. ”En bög i riksdagen – so what?”, sammanfattade han för Reporter, där Elisabeth Ohlson plåtade omslagsbilden.
Men öppenheten kom engagemanget, utöver miljö, EU, narkotika- och läkemedelsfrågor, även i gaydebatten (PS till unga läsare, hbtqi+ fanns inte som begrepp då…). Registrerat partnerskap, flyktingfrågor (lika aktuella då som nu), bastuklubbslagen, insemination för lesbiska, närståendeadoption. Men allmän adoption var han skeptisk till. Det, menade han, kunde riskera allas adoptioner.
Komma ut för familjen gjorde han redan tio år tidigare.
– Julen 1980 eller 81 var jag upp över öronen förälskad. På julaftonsmorgon skulle föremålet ifråga åka iväg med tåg och vi stod och pussades på centralen.
– Då ville jag tala om för hela världen att jag är homosexuell. Lagom till skinkan och lutfisken levererades julklappen till familjen: ”Carlsson är bög”.
Familjen ställde upp, till och med tuffa brorsan, och efter några snapsar fick Kent så svara på frågan ”hur gör ni?”.
Kent Carlsson var en hjälte på så många vis och påverkade socialdemokraterna till att ändra sig i en rad gayfrågorna. 2013 hölls ett minnesstund i LO-borgen med bland andra Mona Sahlin, Sören Juvas, Jon Voss och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. 20 år efter att han gått bort i sviterna av sjukdomen aids.
För det där med magproblem 1991 handlade ju om något annat. Något som då var ännu svårare att komma ut med. Möjligen svårare än idag.