”Hur öppen ska man vara för att få etiketten öppen”, frågar sig riksdagsledamoten Elisebeht Markström (s) 2006 i marsnumret av QX.
Hon hade tvekat tidigare att i media tala om sin relation med Christine Gilljam men efter att hon ansåg sig vara varm i kläderna som riksdagsledamot och deras relation inte längre var ny, så valde hon att ”komma ut” mer offentligt.
– Christine och jag har varit tillsammans i sju år, sade hon i intervjun. Jag har alltid varit öppen i partiet, med mina arbetskamrater, för folk i Nyköping och i min omgivning.
Men i media har det varit tyst tills intervjun med QX. Oron för att hon skulle ”kokas ner till ‘hon som satt i riksdagen och var lesbisk’”, fanns kanske kvar. Men i intervjun förklarade hon:
– Jag förstår att det kan ha betydelse för andra att jag är med i det här sammanhanget och därför tackar jag ja nu.
I riksdagen har Elisebeht Markström varit engagerad i HBT frågor och bland annat suttit med i utredningen om homoadoptioner och frågan om assisterad befruktning för lesbiska. Hon har även suttit med i smittskyddsutredningen och hon har skrivit en lång rad motioner om såväl kvinnors som barns situation som HBTQ-frågor.
I Sveriges riksdag satt vid denna tidpunkt totalt sex öppet homo- eller bisexuella personer. Förutom Markström även hennes partikamrat Börje Vestlund, vänsterpartisten Tassos Stafilidis, miljöpartiets Ulf Holm, moderaternas Tobias Billström och folkpartisten Martin Andreasson.
Elisebeht Markström lämnade riksdagen i samband med valet 2010.