– Det bekräftar den bild Sverigedemokraterna själva satt, att de inte försvarar hbtqia+ personers rättigheter i samhället. Eskilstuna kommunföretag bestämde om att förlänga sponsringen till Springpride, Sverigedemokraterna sitter i styrelsen och de röstade emot förslaget, berättar Jörgen Danielsson, ordförande i RFSL Eskilstuna för QX.

Under Eskilstuna kommunföretag AB:s sammanträde i februari diskuterades bland annat förlängningen av sponsringen till RFSL och Springpride. Springpride är Eskilstunas pridefestival som pågår i maj och den har hållits varje år sedan 2007.

Sponsringen av Springpride bestämdes att ligga på 200 000 kronor per år mellan 2023 och 2025. Men det var två personer i styrelsen som motsatte sig förlängningen av sponsringen Tobias Gustafsson och Tord Wall, de är med i Sverigedemokraterna (SD) i kommunen. Något Ekuriren.se var först med att skriva om.

I reservationen skriver SD att RFSL “gång på gång visat sig vara allt annat än neutral genom att utesluta politiska partier från evenemang att delta i debatter”, SD menar då att RFSL inte skulle vara partipolitiskt obundna, vilket är ett krav för att få sponsring av kommunen.

– Det finns flera exempel där RFSL tydligt tagit ställning mot Sverigedemokraterna. Ett minnesvärt exempel är när RFSL bjöd in samtliga partiledare, samtidigt som Jimmie Åkesson ersattes med en uppblåsbar elefant, berättar Tobias Gustafsson, Sverigedemokraterna i Eskilstuna, till QX om en debatt vid Stockholm Pride 2018.

Gustafsson menar att det är ett typiskt beteende “för politiska organisationer med slagsida åt vänster”.

Men Jörgen Danielsson håller inte med om uttalandet.

– Nej, vi är partipolitiskt obundna, men vi är en politisk organisation som kämpar för hbtqia+ personers rättigheter, att alla ska bli behandlade med respekt. Det kanske inte alltid harmoniserar med SD:s åsikter. De vill ha ett majoritetssamhälle och vi är en minoritet som vill ha lika rättigheter och möjligheter, säger Danielsson.

Danielsson fortsätter att berätta hur SD har blivit inbjudna till möten och Springpride, men att de väljer att inte svara eller delta. Det är i Stockholm som SD har blivit uteslutna.

– Vi deltog inte officiellt i paraden. Anledningen är just att vi uppfattar Pride som en radikalpolitisk organisation på den liberala vänsterkanten som utesluter SD och andra konservativa partier från debatter och andra arrangemang som hålls i samband med Pride-firande. Vi har gjort en helhetsbedömning av RFSL som organisation. Det räcker inte att man på vissa lokala orter som i Eskilstuna bjuder in alla partier, berättar Gustafsson.

Vidare säger Gustafsson att Pride och RFSL som en organisation har som syfte att bedriva en “extrem agenda på den politiska vänsterkanten, riktade just mot oss”.

– RFSL driver en politik, obunden till partipolitik, som inte överensstämmer med SD. Vi har inte samma åsikter om till exempel transpersoner och HBTQ-personer rättigheter, svarar Danielsson

Gustafsson tycker även att det inte finns något som garanterar att kommunens pengar inte slussas vidare till andra delar av RFSL:s organisation och att det alltså är ytterligare en anledning till att inte sponsra RFSL i Eskilstuna.

– Bidraget går till Springpride. Annars bedriver vi ett litet café, social verksamhet, grill och vi har medlemsavgifter som är väldigt små. Vi arbetar med intäkter på olika sätt. Men det bidraget är jätteviktigt för att genomföra Springpride. Det hade gått på ett eller annat sätt utan, men det hade inte varit med samma effekt, förklarar Danielsson.

Eskilstuna kommunföretag beslutade att förlänga sponsringen till 2025, Gustafsson tänker inte ge upp frågan för att ” hålla hårt i Eskilstunbornas pengar och skydda barn från sexuella influenser”.

– Vad menar du med ”Sexuella influenser” som barn måste skyddas från? Har du några exempel på hur det märks av i Springpride?
– Det är en generell hållning från vår sida avseende kommunens skattefinansierade verksamheter, svarar Gustafsson. För oss är det en självklarhet att barn, framförallt mindre barn, inte ska utsättas för sexuellt innehåll eller sexuella anspelningar.

Men RFSL Eskilstuna och Springpride har stöd från kommunfullmäktige i kommunen. Ann-Sofie Wågström (s), ordförande i kommunfullmäktige, berättar hur viktigt de anser att RFSL och Springpride är för att “ge styrka och stöd och att få människor att känna sig säkra”. Hon avslutar med att säga att de kommer fortsätta sponsra evenemanget.

Danielsson känner inte att det finns någon anledning att vara orolig, han märker av stödet från både kommunen och medborgarna.

– Så länge jag varit aktiv i dessa frågor så har det alltid funnits motståndare mot HBTQIA+ personers rättigheter. Men det har inte gjort att vi dragit oss tillbaka eller slutat slåss, vi vet att det finns krafter som vill begränsa våra rättigheter och friheter, SD är bara en ny aktör på den arenan, avslutar Danielsson.