Bloggaren och ”samhällsdebattören” Joakim Lamotte och partiledaren för Alternativ för Sverige, Gustav Kasselstrand har begärt ut fakturor från kommuner som använt Lady Busty och Miss Shameless som sagoläsare på bibliotek.

Lamotte har fått ut en räkning från Olofströms kommun och begärt att själv bli kontrakterad att läsa sagor för barn för att inte offentligt publicera namnen på de två dragartisterna. Kasselstrand har arbetat för att komma före Lamotte via sina sociala mediekanaler och har från Borgholms kommun fått ut fakturor gällande läsning av sagor för barn och under måndagen publicerat ett namn som han gissar kan vara kopplat till någon av de två artisterna.

Efter att ha utsatts för hot i samband med den hårda kritik som framförts från bland annat lokala Sverigedemokratiska politiker, har både Lady Busty och Miss Shameless valt att skydda sina identiteter. Joakim Lamotte menar dock att det inte är rimligt och frågar i samband med sin ”granskning” om inte ”svenska folket rätt att få veta vilka som anlitas med skattepengar för att utbilda deras 2-åringar i normkritik?”.

Både Lamotte och Kasselstrand är också upprörda över att Lady Shameless vid uppträdanden på nattklubbar även har kallat sig ”Winehore” i några sammanhang stavat ”Winewhore”, dvs Vinhora. Att namnet aldrig har använts i samband med sagoläsning menar de inte har betydelse. De lyfter även att de två artisterna läser ur barnböcker som är normkritiska vilket ytterligare motiverar engagemanget för att deras namn skall publiceras offentligt.

Liknande kampanjer för att beskriva dragqueens som läser sagor för barn som ”sexualisering” pågår just nu i en lång rad länder runt om i västvärlden.