Under fredagen och lördagen hålls en konferens riktad till i första hand medlemmar i pingstkarismatiska kristna rörelser som menar att dessa kyrkors läror går att kombinera med en positiv syn på homo-bisexuella och transpersoner.

Initiativtagare är Gabriel Eurell och hans far Per-Olof Eurell. De två var tidigare engagerade i Livet Ord och har sedan Gabriel kom ut som homosexuell steg för steg engagerat sig för att få den evangelikala kristna rörelsen att även inkludera hbtq-personer.

Konferensen Jesus älskar HBTQ genomförs av en organisation med samma namn vars vision just är att drömma om ”en världsvid kyrka som tror att Bibeln är Guds ord och fullt ut bejakat HBTQ-personer”.

Till konferensen som pågår fredag och lördag kommer fyra amerikanska föreläsare och författare på temat hbtq och Bibeln med kopplingar till de evangelikala kyrkorna. Dessutom medverkar artisten Andreas Wijk och Gabriel Eurell.

Konferensen hålls i Immanuelskyrkan i Stockholm och i presentationen berättas att konferensen kommer ge ett tillfälle att ”lovsjunga Jesus, be, lyssna till Guds ord och ha gemenskap med varandra.”

– Vi vet att det finns en mängd kristna, bibeltroende och evangelikala, som också upplever att man kan ha en bejakande och inkluderande syn på hbtq-personer, säger Per-Olof Eurell till tidningen Sändaren och lägger till att ”vi vill arrangera konferensen för att visa att de perspektiven finns och är rimliga”.

Far och son medverkar samma dag i en P1-dokumentär av frilansjournalisten Aleksa Lundberg. ”Fadern, sonen och synden” handlar om Gabriels uppväxt och komma ut i en frireligiös miljö där homosexualitet såg som en synd.

Per-Olof och Gabriel Eurell