Det hbtqi+kompetensmärkta projektet är kostnadsfritt och den som testar sig kan vara anonym. Det är främst riktat till män som har sex med män och transpersoner/personer med transerfarenhet, men givetvis är alla välkomna som vill testa sig.

Sedan den 3 maj har man drop-in i Östersund varje onsdag 17-19 i RFSL Jämtland Härjedalens lokaler, på Thoméegränd 4, men det går även att boka tid dagtid på vardagar.

Provet tas med ett litet nålstick i fingret, och under tiden kan man samtala med utbildad testningspersonal.

Men testandet är givetvis inte begränsat till Östersund utan Testpoint JH kommer även att åka runt i länet för att öka tillgängligheten. Testpoint JH har redan varit i Ragunda och Sveg, och de andra fem kommunerna i området finns i planeringen.
– Ambitionen är att inom kort åka ut på andra orter eftersom det är långa avstånd och alla inte har möjlighet att ta sig till Östersund. Vi har fått låna lokaler där vi har varit och det är viktigt att hitta lokaler som passar och skapar en trygg miljö där vi kan ta emot, berättar Henrik Hedman, kommunikatör RFSL Jämtland Härjedalen.

Målet med satsningen är att bryta det övergripande stigmat kring hiv genom att tillgängliggöra och synliggöra arbetet med test-tillfällen för att veta sin status. Och gensvaret har varit positivt. Alla medier i Östersund har skrivit om satsningen och JH är aktiva i sociala medier.
– Vi har ett mål om att genomföra 1-2 tester i veckan och för att vara helt nya har det gått bra. Vi vill först och främst att människor ska känna till att vi finns och att vi erbjuder en trygg miljö att testa sig i . Det finns ju statistik på att färre hbtqi+personer vill gå till vården eftersom kompetensen att bemöta hbtqi+personer inte alltid finns där. Och då vill vi finnas där.

Nicole Stuffler är koordinator sexuell hälsa på RFSL Jämtland Härjedalen:
– Vi genomför inte bara tester, vi ska även ut i skolor och organisationer för att prata om säkrare sex och informera om hiv. Initiativet till detta beror inte på en ökning av hiv i regionen, den siffran är rätt konstant, utan det handlar om att utbilda, informera och ta hål på okunskap och fördomar. Dessutom finns det ju nationella mål om att bekämpa hiv och stigmat kring hiv.

Hur har responsen varit?
– Mycket god. Vi har mött väldigt blandade personer som uppskattat att vi har HBTQI+ kompetens , och dessutom öppettider på efter arbetstid.  Jag är faktiskt lite överraskad att personerna är så öppna och vill prata om sina tankar men det känns såklart jättebra. Visst är testet en nervös stund för många, men vi är tydliga med vad som händer beroende vilket svar man får, och hur stödet vi erbjuder ser ut. Och att se till att personens stöd hemma ser bra ut.