Det planerade kollot för transbarn under 13 år fick i år ställas in. Hot gjorde att vare sig barnen, närstående eller kolloledarna kunde vara trygga, berättar Tom Summanen från arrangerande Transammans till Expo.se som skrev om att kollot ställts in efter att Corren.se först uppmärksammat det.

De första lägret för transbarn hölls redan 2017 och året efter skrev en av ledarna på facebook: ”Behovet av kollona är jättestort och och alla som vill åka har ännu inte fått plats så vi hoppas verkligen att vi får möjlighet att göra fler kollon framöver så att vi kan få ge fler transbarn chansen att få känna gemenskap, bygga självförtroende, få kunskap och minska känslan av utanförskap.”

Efter det första kollot har mellan 1-2 kollon arragerats per år, berättar Summanen för QX.

Årets kollo, som förutom Transammans även arrangeras av RFSL Ungdom, var tänkt att genomföras den 2-3 juni.

YouTube-kanalen Riks, närstående Sverigedemokraterna, uppmärksammade lägret i slutet av maj i ett längre inslag, där programledaren bland annat säger ”Ja, ni hörde själva, barn så unga som fem år… inga problem…” och avslutar med att ställa frågan till de som lyssnar vad de tycker ”om de här transkollona som är upp till 12 års ålder men ingen under åldersgräns”.  Kanalen citerar även en kritisk artikel i den kristna tidningen Världen Idag från 2020 med psykiatern och samhällsdebattören David Eberhard. Efter artikeln i Världen Idag kom inga hot mot transkollot trots den hårda kritiken.

Till QX säger Tom Summanen att han inte kan kommentera händelsen närmare eller om det kan finnas en koppling mellan den mediala uppmärksamheten inför årets kollo liksom hoten eftersom en polisanmälan gjorts som kan leda till ”eventuell rättslig process”.