Under tisdagen startade RFSL och RFSL Ungdom sitt program vid politikerveckan i Almedalen med ett seminarium på temat ”hat och hot mot hbtqi-rörelsen”. Ett liknande tema är det på fredag då det diskuteras hur civilsamhället skall kunna motverka just hat och hot.

Dagen innan står RFSL bakom två seminarier om dels hur AI kan användas för att bedöma fysiskt och psykiskt våld följt av ett samtal om stödlinjer för våldsutsatta.

Det som lär väcka störst uppmärksamhet är dock den Mångfaldsparad som RFSL arrangerar torsdag vid 13.00.

– Under årets Mångfaldsparad hedrar vi särskilt Ing-Marie Wieselgrens minne. Vi måste samla alla krafter som tror på demokratin och står upp mot hat och hot, säger Kalle Röcklinger, RFSL och ordföranden i RFSL Gotland, Alex Lithander fyller i:

– Vi ser hur hbtqi-personers mänskliga rättigheter attackeras och har blivit till allmän debatt. Att gå i Mångfaldsparaden är ett viktigt ställningstagande för alla grupper som riskerar att utsättas för hat och hot. I år är vår dialog med polisen givetvis särskilt viktig för att garantera säkerheten för alla som deltar.

Paraden går till Almedalens scen där tal hålls av Kalle Röcklinger liksom Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert och skådespelaren Robert Fux.