Efter att statsminister Ulf Kristersson (m) klätt sitt residens Sagerska husets balkonger med regnbågstyg gick den sverigedemokratiska riksdagsledamoten och tidigare vice talmannen Björn Söder (sd) ut med sina fördömanden av stödet till Pride med påståendet att festivalen är ett pedofilt arrangemang.

När statsministern på fredagskvällen så bjöd in en rad profiler engagerade i hbtqi-frågor till mingel i Sagerska, bröt en veritabel kritikerstorm ut på social medier. Regeringens samarbete med Sverigedemokraterna, liksom att regeringen inte lyckats nå fram till enighet kring en ny könstillhörighetslagen och efter att en utredning inte föreslår kriminalisering av omvändelseterapi och regeringen ännu inte tagit ställning anges som några skäl för att de som bjöds in borde ha bojkottat eventet.

En debatt om bojkott som liknar den som pågår i Finland där Centerpartiet och Samlingspartiet inte välkomnades av Pridearrangörerna till att delta i årets festival.

Statsministerns residens har tidigare aldrig använts för att markera stöd till Pridefestivalen, vilket efter årets Stockholm Pride-vecka nu möjligen kan komma att etablerats som en tradition.

Minglet bjöd på champagne, två sorters halstrad lax med tillbehör och veganska alternativ. Ulf Kristersson höll ett välkomsttal där han bland annat beklagade samtalstonen i Sverige utan att nämna den sverigedemokratiska kritiken mot honom och regeringen. Och han berättade om Sagerska husets historia.

På plats fanns från hbtqi-rörelsen RFSL, Pride liksom Regnbågsfonden och QX redaktionella personal. Tidigare på dagen hade författaren och debattören liksom en av Regnbågsfondens grundare, Jonas Gardell, skrivit artiklar i Expressen både inför minglet och efter om hans och hbtqi-rörelsens krav på regeringen.

Inför skrev han bland annat att ”när vi dricker rosa bubbel i Sagerska palatset hoppas jag att han ser mig i ögonen och förklarar hur han har mage att vilja fortsätta samarbeta med ett parti som liknar mig och hans övriga gäster vid pedofiler.

Efteråt skriver han att han inte är nöjd med samtalet under minglet eller Kristerssons uttalanden i TV4 på lördagsmorgonen där Björn Söders påståenden om Pride som en pedofil rörelse karakteriserades som ”groteska”. Så Gardell hoppas nu på fortsatta samtal.

En rad kända hbtq-profiler var inbjudna men det saknades även många. Bland närvarande politiker fanns regeringsledamöter som civilminister Erik Slottner (kd), finansmarknadsminister Niklas Wykman (m), jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) och representanter för Stockholms politiska opposition som liberalernas Jan Jönsson och moderaternas Christoffer Fjellner. Även riksdagsledamoten Ulrika Westerlund (mp) fanns på plats, inbjuden som en av styrelseledamöterna i Regnbågsfonden. Mona Sahlin, tidigare partiledare för socialdemokraterna, var även inbjuden och med.

I en kommentar på facebook skriver Mona Sahlin om sin medverkan vid minglet: ”Jag valde att fråga om hur, och inte om, han kommer att ta det starkaste avståndet från Björn Söder och SD:s homofoba värderingar. Men att Prideflaggan för första gången hängde och lös i solen utanpå statsministerns residens, är så klart en viktig handling. Men mycket kvar innan politiken i det huset får någon respekt av mej

Vid en rundfrågning i PridePark under lördagen framkom att flera hbtqi-organisationer, som HBTQ-Socialdemokraterna, Centerns HBTQ-Nätverk eller Öppna Kristdemokrater, inte var inbjudna. Irritationen på den begränsade inbjudningslistan var stor på grund av att just en statsminister i sin ämbetsroll inte bjudit in representanter för den politiska oppositionen eller i detta sammanhang en bredare grupp av hbtqi-organisationer.

En av de som via sociala medier tagit ställning mot minglet och deltagandet i det är författaren Mian Lodalen som berättar att hon inte var inbjuden och om hon hade varit det skulle hon tacka nej: ”Tar gärna en diskussion med Ulf om det olämpliga i att samarbeta med ett parti som grundades av nazister, som röstade nej till varje reform som gynnat hbtq-personer och vars företrädare sprider medvetna lögner om Pride och hatar mot sagoläsare på bibliotek, men jag har inte och kommer aldrig skåla i champagne med någon makthavare som låter politiker som kallat oss pedofiler vara kvar i värmen.