RFSL Uppsala, som är arrangören bakom Uppsala Pride, har meddelat Kriminalvården att de inte är välkomna till paraden den 16 september, skriver UNT.

Uppsala-festivalen valde redan 2012 att ställa i övriga PrideSverige ovanliga villkor för att deltagande i paraden. Då var det Liberalerna som inte fick gå med eftersom Uppsala Pride var en ”anti-kapitalistisk” festival.

I år är orsaken till att RFSL Uppsala inte vill tillåta Kriminalvården att gå med att de har en koppling till polisen. Själva kriminalvården är inte problematiskt, säger RFSL Prides ordförande Ceres Haglund och förklarar att beslutet om att ”polis, politiker och vinstdrivande företag” inte får gå med handlar om att övriga deltagare skall ”känna sig bekväma”.

Att stoppa polisens deltagande som officiell avdelning i paraden, även med öppna hbtq-personer som är poliser, skapade stor debatt i New York 2021 där polisers medverkan, inkluderat hbtq-polisföreningen, nekas delta fram till och med 2025.

RFSL Uppsalas beslut gör nu att organisationen Öppna moderater väljer att inte gå med i paraden.

– Polisen och Kriminalvården i Uppsala är viktiga aktörer som gör sitt yttersta för att bidra till trygghet för alla uppsalabor oavsett sexuell läggning, säger Edvin Alam, ordförande i Öppna Moderater Uppsala Län.
– Jag beklagar att RFSL Uppsala på felaktiga grunder valt att porta Polisen och Kriminalvården från Uppsala Pride. Det kommer leda till ökad polarisering och att färre väljer att sluta upp bakom Pride som evenemang runtom i Sverige, fortsätter han och säger att beslutet hos Uppsala Pride inte skall blandas ihop med ”hela RFSL och Pride i hela Sverige.”

Pridefiranden i Sverige