I helgen hölls RFSL sin första kongress efter pandemin.På agendan stod nyval av förbundsstyrelsen, antagande av en politiska plattform och diskussioner kring om inkludering av aromantiska och asexuella liksom poly i RFSLs målgrupper och  verksamheter.

På kongressen valdes tillförordnade förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala till ordinarie. Kring vice ordförandeposten uppstod en diskussion. Från RFSL Västmanland framfördes oro för att valberedningens förslag skulle kunna sända signalen om att ”RFSL stöder den sittande regeringen”.

Valberedningens ville se 42-åriga Petra Douhane från Lund på posten. RFSL Västmanlands oro handlade om Douhanes engagemang i moderaterna där hon bland annat är vice ordförande i Öppna moderater och sitter i Lunds kommunfullmäktige för moderaterna.

Kongressen tyckte som valberedningen och av de 60 delegaterna röstade 42 för att hon skulle väljas.

I sitt tack konstaterade Petra Douhane att ”jag är mycket mer än ett politiskt parti”. Senare under den del där val förrättades höll den vänsterpartistiske riksdagsledamoten Linda W Snecker, som omvaldes till ersättare i förbundsstyrelsen, ett passionerat tal om betydelsen av den politiska bredden i RFSL som en kommentar till debatten kring Douhanes partitillhörighet.

RFSL kunde redovisa ett rekordstort medlemsantal vid kongressen. Antalet medlemmar vid årsskiftet 22/23 var 8216 där störst avdelning i absolut tal var Stockholm med 2551 medan avdelningen Jämtland/Härjedalen med 471 medlemmar och Sjuhärad med 662 medlemmar nog toppar i förhållande till folkmängden i upptagningsområdet.