Jämställdhetsminister, med ansvar för hbtqi-frågor, Paulina Brandberg (L) lämnade under torsdagen i ett skriftligt svar till Ulrika Westerlunds (MP) fråga om åtgärder efter att bland annat Sverigedemokraten Jonathan Sager gått till förnyat angrepp på en namngiven dragshowartist.

Westerlund frågade: Kommer statsrådet att vidta några åtgärder för att säkra förutsättningarna för dragartister att verka utan att utsättas för hot och/eller vidta några andra åtgärder för att motverka eventuella effekter av det som Sverigedemokraterna har uttryckt gällande hbtqi-rättighetsfrågor?

I svaret säger Brandberg att ”ett fritt kulturliv är en självklarhet” med ”yttrandefriheten som grund”. Hon säger att den skall vara fri från politiska pekpinnar och vara tillgänglig för så många som möjligt. I detta ingår, skriver hon, att läsfrämjande och läsförståelse är prioriterat av regeringen.
”Jag välkomnar och stödjer att många goda krafter, inklusive dragartister, deltar i det viktiga arbetet att stimulera barns och vuxnas läslust och kärlek till litteraturen.”

Hon svarar även att regeringen fortsatt arbetar med en handlingsplan och strategi förlika rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck, att skolan skall ”främja elevernas lika rättigheter och möjligheter” och avslutar med att säga att ”hat och hot kan aldrig accepteras.”