Under söndagen höll HBTQ+Socialdemokrater en extra digital kongress efter att förbundsordföranden Daniel Andersson avgått av personliga skäl i höstas.

Det blev som förväntat tillförordnade förbundsordföranden Emelie Stark som valdes till posten. Hennes politiska karriär inom förbundet inleddes som ledamot och internationell sekreterare 2021 för att året efter bli vice förbundsordförande. Yrkesmässigt är hon rymdingenjör vid Försvarets materielverk.

– Vi växer ständigt med modiga medlemmar som tar ställning för solidaritet och mänskliga rättigheter, säger hon i ett pressmeddelande. Att få leda i en tid där alla dessa frågor hotas är utmanande och viktigt. Jag ser fram emot att hålla fanan högt för våra rättigheter!

Hon tillträder just som de svenska partierna börjar ladda upp inför EU-valet i juni. Ettarbete HBTQI+Socialdemokraterna bland annat kommer engagera sig i för att öka valdeltagande och driva valkampanj på temat “Ett stolt och modigt Europa”.

– Den makt EU besitter förpliktigar för en tydlig vision om vad Sverige vill med EU. När andra länder går bakåt i mänskliga rättigheter och demokrati, så kräver vi att Sverige trycker på för att vi ska gå framåt. Vi måste våga vårt sätt att leva, både inom EU och från yttre hot. Sverige ska jobba för ett stolt och modigt Europa, avslutar hon förbundets pressmeddelande med att säga.