Det finns fler kommuner och landsting som på olika sätt tagit initiativ för att jobba med hbt-frågor. Vare sig Lund eller Tyresö är först. Vi tar nu breda grepp för vi tror att en kommun baserad på öppenhet och välkomnande av alla också är kommuner där alla sorters människor trivs och vill leva.

Att ta tag i hbt-perspektivet på den egna kommunen kan handla om enkla åtgärder som att blanketter speglar dagens moderna familjer som inte längre består av mamma-pappa-barn. Det kan handla om att utbilda personal i elevhälsa och på ungdomsmottagningar kring hbt-frågor så att sökande och osäkra unga får det stöd de behöver. Det kan handla om att ge chefer i kommunen kunskaper och verktyg att bekämpa fördomar och skapa bra och öppna arbetsplatser så att alla känner sig välkomna som anställda i kommunen. Det kan handla om ge ett lika bra bemötande till det äldre paret som bor tillsammans på äldreboendet oavsett om det rör sig om ett samkönat par.

Vi från Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund jobbar kontinuerligt för att påverka våra beslutfattare när det gäller HBT-frågor. Vårt mål är att påverka både moderater och andra så att fler kommuner följer i spåren av Tyresö och Lund och andra som tagit liknande steg. Det behöver inte vara svårt – eller dyrt – det handlar om sunt förnuft och att våga utmana fördomar och normer på ett sådant sätt att vi kan se alla individer som individer och möta alla människor efter sina egna förutsättningar. Kom igen nu kommun-Sverige!