Oskar! Berätta mer om BaSta-priset 2024!

– Efter att ha tillbringat julledigheten i vårt fritidshus kom jag hem till Stockholm i januari och hade då fått ett brev med diplom, där det stod att jag var en av de nominerade till BaSta-priset 2024 av Barnkultur i Sverige. Det stod bland annat att jag har blivit utvald för ”enastående insatser för alla barn och ungas rätt till kultur”. Juryn består av styrelsen i BaS (Barnkultur i Sverige), Margareta Aspan vid CBK (Centrum för barnkulturforskning) vid Stockholms universitet och Stefan Hansen, VD för Unga Klara.

Priset instiftades som en manifestation av värdet i Barnkonventionens artikel 31 samt för att stärka att barn- och ungkulturen fortsätter att vara öppen, tillgänglig och avgörande för demokrati och samhällsutveckling.
– Det är precis det som är mitt syfte med att jag vecka efter vecka fortsätter att lyfta och jobba med klassrumsföreställningar som tar upp ”obekväma” ämnen så som HBTQ+/sexuell identitet, sociala medier/psykisk ohälsa och våld i nära relationer/giftig maskulinitet.

Du har ju tilldelats Regnbågspriset 2020 av RFSL Stockholm, varit en av slutkandidaterna till Raoul Wallenberg-priset 2022 för dina insatser för barn och unga samt varit nominerad på QX-galan. Hur känns det att ännu en gång bli uppmärksammad för ditt engagemang?

– Så otroligt hedrande! Jag får ett sådant otroligt gensvar när jag varje vecka möter elever och vuxna i skolan och få höra deras tankar och funderingar direkt efter föreställningen. Flertal barn har även kommit ut inför klassen och senare till mig via Instagram under åren och det är så klart den största vinsten. Sedan att en sådan viktig förening som BaS ser mitt arbete gör mig bara ännu mer glad och tacksam.

Vad skulle en vinst innebära?

– Utöver att vinnaren eller vinnarna får en träskulptur av konstnärerna Jobs Sara Thiele och Hans Thiele är det så klart även äran och bra publicitet när priset delas ut på Scenkonstbiennalen i maj i Helsingborg i år. Oavsett om jag vinner eller inte, ser jag mig som en vinnare och fortsätter att jobba på lika intensivt och engagerat även framöver.

Kommer du att fortsätta jobba i den här andan även framöver?

– Absolut! Det är mycket spännande som händer framöver. Jag sitter just nu och skriver på två nya föreställningar för högstadiet, mer fokus kommer det även bli på att sprida ”Komma ut” utanför Sveriges gränser – den är översatt till finska, tyska och engelska) – och från och med hösten har jag musikalartisten Nina Norblad i mitt stall som ska jobba med den egenskrivna musikteaterföreställning ”Annorlunda” om diagnoser och NPF.

Läs mer om Oskar och hans olika projekt på Instagram: @sternulf.se