2020 beslutade en majoritet av Region Gävles politiker att regnbågsflaggan skulle finnas med vid fullmäktigemöten. Tillsammans med Sveriges-, Hälsinglands-, Gästriklands-, Regionens och EU flaggan skulle den synas vid podiet vid alla möten. Sedan dessa har de sex flaggorna suttit som fanborg på häger och vänster sida bakom presidiet.

Bakom initiativet att inkludera regnbågsflaggan stod de liberala ledamöterna Hans Backman, Helena Englund och Per-Ola Grönberg som fick en majoritet med sig. Kristdemokraterna tyckte regnbågsflaggan kunde hissas vid Pride men inte alltid finnas med vid regionfullmäktiges möten, Moderaterna tyckte frågan om vilka flaggor som skulle synas var upp till ”fullmäktiges presidium” och Sjukvårdspartiet stöttade allas lika värde, men var emot att regnbågsflaggan och inte WHOs, Rädda Barnens eller Amnestys flagga skulle finnas framme.

Sverigedemokraterna reserverade sig också och efter att regnbågsflaggan avlägsnats vid två möten anklagas nu partiets Mattias Eriksson-Falk, idag Regionfullmäktiges ordförande, av Centerpartiets Magnus Svensson, för att ”tysta arbetet kring Pride och Hbqti-grupper

Region Gävlebors fullmäktigemöte 23 november 2021 med regnbågsflaggan syns till höger om podiet i mitten av de tre flaggorna.

Dels togs just regnbågsflaggan bort för att ersättas med Ukrainas i samband med att fullmäktigemötet den 22 februari uppmärksammade Ukraina, berättar Magnus Svensson. Och så togs regnbågsflaggorna och flera av de lokala flaggorna bort i samband med nordiska dagen och ersattes av nordiska nationsflaggor.

– Den regnbågsfärgade Prideflaggan har funnits på regionfullmäktige sedan juni 2020 när RF tog beslut, Region Gävleborg som organisation är HBTQI-certifierad och har arbetat hårt för allas lika värde, säger Magnus Svensson (c) Regionråd Gävleborg till QX och berättar att han nekades ställa fråga om var regnbågsflaggan tagit vägen.

– Jag kan inte bli annat än förbannad och ledsen över den nya inriktning Region Gävleborg fått under det nya SD- och Moderatledda styret, säger han vidare och menar att regnbågsflaggan inte ”bara” handlar om solidaritet med homosexuella utan om ”alla människors lika värde har används i Region Gävleborg som en viktig markering för våra värderingar. Tyvärr verkar regionledningen med Sd i förarsätet vilja införa helt andra värderingar.”

Magnus Svensson påminner även om uppståndelsen då Mattias Eriksson-Falk beslutade att i december 2022 inte välkomna ett Luciatåg att uppträda för politikerna eftersom den var en ickebinär person som skulle vara Lucia. ”Min uppfattning var att det inte skulle vara traditionellt och då valde vi att tacka nej till erbjudandet”, sa Mattias Eriksson-Falk då

I en kommentar till QX säger han nu att flaggningen i fullmäktigesalen ”enligt regelverket” ligger på honom att hantera, trots majoritetens beslut 2020.

– Med anledning av Nordens dag i helgen flaggar vi den här veckan med de nordiska ländernas flaggor för att uppmärksamma vårt nordiska samarbete. Att flagga i solidaritet tillsammans med våra nordiska länder borde inte ses som kontroversiellt i samband med Nordens dag. Vid ett annat tillfälle flaggade vi i fullmäktigesalen för Ukraina. Att ledamöter från andra partier protesterar är det enda märkliga i detta sammanhang, säger han och berättar att ”efter det kommer flaggningen i salen se ut som den brukar.”

Magnus Svensson säger till QX att han välkomnar beskedet att fullmäktigesalen skall se ut som den brukar, och som beslutats av majoriteten, framöver.

– Det har han ännu inte meddelat oss. Jag får vara nöjd med det och tycker det är jättebra att han följer beslut som har tagits istället för att överpröva och göra politik av sina egna värderingar, säger Magnus Svensson till QX.