En 26-årig vakt på gayklubben Backdoor dömdes den 10 april för att i februari ha våldtagit en av klubbens gäster. Vakten döms av Stockholms Tingsrätt till fängelse i 3 år och 6 månader och ett skadestånd på 230 000 kronor till den våldtagna kvinnan.

Vakten nekar till att ha utfört en våldtäkt, men erkänner att han haft sex med gästen i klubbens lokaler. Tingsrätten sätter tilltro till kvinnans berättelse tillsammans med hennes vänners vittnesmål och menar att vaktens uppgifter inte är trovärdiga.

Händelsen utspelade sig den 17 februari i år då den unga kvinnan efter att ha varit på klubben Colosseum med vänner och slängts ut för att de var för berusade, gick vidare till Club Backdoor. Där mötte hon vakten medan hon dansade med sina vänner. Vakten började också dansa med henne och efter en kort tid bad han henne följa med till det hon trodde skulle vara ett annat dansgolv.

Kvinnan, vakten och en väninna gick genom en dörr det stod ”personal” på, och vidare in i ett förråd. Där avvek väninnan för att ringa vänner, medan vakten och kvinnan började ”strula”. När det som kvinnan uppfattade var en ”flirtig stämning” övergick till att bli mer påträngande från vakten sida försökte hon säga stopp både i ord och genom att fysiskt mota bort honom. Hon uppger i förhören att hon var full och när vakten genomförde ett påtvingat samlag med henne blev hon helt ”frusen och tyst”.

Efter våldtäkten fick hon hjälp med vatten och att ta sig ut av vakten som även hämtade hennes och hennes väninnas ytterkläder. Hon beskriver att hon ”var snurrig och hade dålig balans på grund av berusningen.” Till väninnan vågade hon vid det tillfället inte berätta vad som hänt.

Dagen efter jobbade hon och säger i förhören att hon mådde dåligt hela dagen. Mot slutet av dagen bröt hon ihop och fick då stöd av en före detta pojkvän och en nära väninna. Hon polisanmälde händelsen på måndagsmorgonen och samma dag togs vakten till förhör och häktades.

Kvinnan berättar att hon sedan händelsen varit rädd för att rykten skall spridas om henne. Hon är ”rädd för att gå ut på kvällarna och blir paranoid om någon går bakom henne. Hon känner sig inte längre trygg när hon ser ordningsvakter.

Tingsrätten dömer ut ett högre straff än minimistraffet på 3 år eftersom ”målsäganden, som var påtagligt berusad, har varit isolerad från andra människor och utlämnad till ordningsvakten med begränsade möjligheter att freda sig.

Vakten förnekar våldtäkt och menar att det var ömsesidigt sex som förekom i förrådet och han hävdar även att han inte uppfattade att kvinnan var berusad. Detta tror Tingsrätten inte på bland annat med hänvisning till vittnesmål från väninnan som först följde med till förrådet, där hon uppger att vakten sagt till henne att kvinnan var ”kraftig berusad och knappt kunde stå upp” och därför frågade om hjälp att få ut henne från förrådet och ut i lokalen.

Vaktens advokat Johan Kirschon säger till QX att en överklagan till Hovrätten planeras.
– Han är dömd mot sitt nekande och delar inte bedömningen som Tingsrätten landat i, säger Kirschon. Vi ser fram emot en process i Hovrätten och att de landar i en annan bedömning.

QX har kontaktat Club Backdoor för en kommentar om händelsen, domen och åtgärder som vidtagits efter händelsen.