Efter att QX skrivit om den dom som föll tidigare i april mot en ordningsvakt som dömts för våldtäkt i februari mot en av Club Backdoors gäster säger Onur Ataker Vice VD på Familjen Ahlbom Restauranger AB som äger klubben, att de efter händelsen i februari kontaktat polisen i Stockholm.

– Vi är som du förstår väldigt upprörda över att detta har kunnat ske då vi förlitat oss på att polismyndighetens säkerhetsprövning av ordningsvakter har varit tillfredsställande, skriver han i ett mail där han konstaterar att ordningsvakter i tjänst alltid är underställda polis ”och alltså dess förlängda arm”.

Enligt regeringens förordning om ordningsvakter skall grundutbildningen som endast polismyndighet kan stå för omfatta minst 160 timmar och det krävs att dessa skall finns på platser där ”alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat serveras till allmänheten”. Onur Ataker berättar att i Stockholm åläggs restauranger anlita dessa av polismyndigheten när man har dans och av kommunen när man har alkoholtillstånd efter kl 01.

– Efter incidenten har möte bokats med polismyndigheten om hur vi framöver skall kunna säkerställa att deras prövning är tillräcklig, berättar Onur Ataker. Vår VD Jesper Ahlbom kommer även tillsammans med VISITA lyfta detta på Stockholms Branschråd under nästa vecka.

Stockholms Branschråd är en mötesplats där kommunens politiker och restaurangbranschen möts. VISITA är en medlemsorganisation för restaurang och besöksnäringen.