Till skillnad mot många länder lever vi ett land där huvuddelen av de politiska partierna slåss om att skaffa sig kunskap om vilka frågor som är berörande, och vilka frågor som är av vikt att ta strid för att nå ett samhälle där vi alla räknas och där en människas sexuella läggning och eller könstillhörighet inte skall ses som en belastning utan istället ses som en tillgång.

Kvar på perrongen när tåget går står Sd och tyvärr Kristdemokraterna, för även om vi under de senaste åren ha skett en förbättring i synen på människovärdet inom Kristdemokraterna är de fortfarande kvar vid positionen i hur mycket de vågar vara emot reformer som skapar en bättre värld för alla.

Under Alliansens tid har flera reformer verkställts och det är många glada allianspolitiker som genuint glada upprepar att under Alliansen genomfördes den sammanhållna diskrimineringslagstiftningen, Vi fick en lag som likställer äktenskap och att det inte längre är könet på den du älskar som avgör vilket lagrum som skall gälla.

Det som sällan eller aldrig nämns är att de stora reformerna som genomförts har skett på grund av de utredningar som den socialdemokratiska regeringen 2006 tillsatte och som kom att leverera sina resultat successivt under Alliansens regeringsinnehav.

Inte heller tar man upp det faktum att alliansregeringen inte kunde leverera ett förslag till riksdagen om ett könsneutralt äktenskap. Trots att tre av Alliansens partier gav det som vallöfte, och trots intern förhandling med Kristdemokraterna där det fick vårdnadsbidraget mot att stötta en sådan proposition var frågan tvungen att lösas i riksdagen. Eftersom Göran Hägglund och kristdemokraterna vägrade gå med på att vi alla skall vara lika inför lagen även då vi väljer att gifta oss.

En annan fråga som man väljer att bortse från är frågan om föräldraskap då ett barn tillkommer i samkönade kvinnliga relationer. Den utredning som kom 2007 lades till handlingarna och fortfarande är frågan inte löst.

Vi socialdemokrater går till val med fokus på jobben, utbildning och omsorg för alla. Det innebär för alla och vi vet att det krävs politiska beslut för att trygga samhället från fördomar gentemot hbt-gruppen. Därför har vi ett valprogram som belyser och tar upp frågor från den kommunala nivån till den globala.

Att i den här texten ta upp alla punkter i programmet är svårt men några av de viktiga frågorna som vi ser handlar om skolans värld där vi menar att alla yrkesverksamma skall ha adekvat hbt-kunskap, skolorna skall också bli skyldiga att själva rapportera missförhållanden när någon blir mobbad eller trakasserad på grund av sexuell läggning. Vi vill också ta ett helhetsgrepp då det gäller transpersoners livssituation och föreslår därför att man skall se över vad som behöver göras ytterligare för att skapa ett gemensamt samhälle där vi alla får rum.

Till valet den 14 september är det en central fråga som måste tas med till valurnorna. Och det är att en röst på något av Allianspartierna också är en röst på Kristdemokraterna.

Vi socialdemokrater går till val på att se helheten i en människas liv, från det att vi föds, till arbetslivets förutsättningar och hur vi senare blir bemötta i vården när vi behöver uppsöka den. Vi socialdemokrater vet också att vårt land inte är en isolerad ö, utan att det krävs aktiva ställningstaganden på både Eu nivå och på global nivå. Vi vet hur viktig det civila samhället är för att driva på och bevaka de sakpolitiska frågorna och skapar därför bättre förutsättningar för svenska HBTQ organisationer att verka både i vårt eget land och i andra.

En röst på Socialdemokraterna är en röst på ett parti där människovärdet är grunden.