Stockholm Pride 2004:

Ett trettiotal demonstranter samlades igår utanför PrideHouse för att protestera mot Elisabeth Ohlson-Wallins och Lars Gårdfeldts utställning i samband med deras ”H.O.M.O. Helgonkalender”.
Demonstrationen gick enligt Corky.se lugnt till.
Deltagarna i motdemonstrationen sades först vara från den religiösa sekten Maranata men detta dementerades bestämt från sekten. Det var istället rysk-ortodoxa kristna och ungdomar från nationaldemokraterna deltog.
Efter att demonstrationen skingrats uppstod det senare bråk i Gamla Stan. På sajten Socialism.nu uppges i en diskussionslänk att en ledande person från nationaldemokraterna ”konfronterades” av antifascistiska grupper. Senare under bråket hamnade en av de antifascistiska aktivisterna i bråk på den så kallade helikopterplattan och kastades i vattnet där han även utsattes för stenkastning av högerextrema sympatisörer.
Idag debatteras ”HBT och den antifascistiska kampen” vid Homosexuella Socialisters arangemang på Café Aguéli.
I PrideHouse blir det idag diskussion mellan bland andra Lars Gårdfeldt och pingstpastor Stanley Sjöberg. Debatten leds av Mona Sahlin och arrangeras av Homosexuella socialdemokrater.
PridePark invigs idag med ett tal av biskop Caroline Krook. I en artikel på DN Debatt idag manar hon till ”respektfulla samtal” kring frågan om kyrklig vigsel av samkönade par.

Publicerad: 2004-07-28 11:22:16