Det blev en omedelbar respons på Regnbågsfondens uppmaning att ge stöd till det arbete som nu görs i Moskva till stöd för att hjälpa de tjetjenska hbt-personer som flyr undan ett allt hårdare förtryck.

Uppmaningen kom efter rapporter från HBT-centret och oppositionstidningen Novaja Gazeta om grova övergrepp på hbt-personer som eskalerat i den ryska delrepubliken Tjetjenien efter att planerna på Prideparader i regionen utannonserats från en rysk gaysida och en homosexuell man arresterats den 2o februari. Mannens telefon genomsöktes efter kontakter och det blev starten en våg av arresteringar.
Regnbågsfondens Jonas Gardell hoppades på att få in 100 000 kronor till akutinsamlingen som startade vid fyratiden på tisdagen. Under tisdagen kom 1 miljon in via swichbetalningar.

Artikeln på QX har fått en enorm spridning via sociala medier och Jonas Gardells Twitterinlägg med 511 000 följare gav omedelbart respons och fick bred spridning med många retweets.

De många vittnesmålen från Tjetjenien har blivit kända genom att LGBT-Nework, en av organisationerna som finns i det HBT-Center i Moskva som Regnbågsfonden haft kontakt med, den 29 mars öppnade en mailadress dit tjetjener fått möjlighet att höra av sig. Tillsammans med tidningen Novaja Gazeta och människorättsorganisationer har de nu börjat sammanställa och publicera vittnesmålen. Vittnesmål som handlar om hur hbt-personer som grips av polisen utsätts för grav tortyr, förnedrande behandling och hur hedersmord utförs mot homosexuella.

Under tisdagen kom ytterligare en artikel från Novaja Gazeta (länk till googleöversättning av artikeln) med flera vittnesmål från de som flytt Tjetjenien. I artikeln finns bland annat ett vittnesmål från en anonym person som häktades den 28 februari. Han berättar för Novaja Gazeta att han blev vittne till ”masstortyr” av ett 15-tal personer, bland dem en välkänd frisör och TV-personlighet från Tjetjenien. De häktade förvarades i en övergiven militärbarack nära staden Argun och var alla misstänkta för att vara homosexuella. De utsattes för el-tortyr, fick ingen mat och flera uppges har misshandlats till döds.

För de som arresterats misstänkta för att vara homosexuella uppger Novaja Gazeta att frigivningen kan vara än mer riskabel. Vittnet från Argun berättar att en ung man, vars namn inte publiceras men är känt för tidningens redaktion, den 5 mars hämtades från häktet av sin far och bror. De satte handklovar på honom och körde iväg utan att återvända. De kvarvarande i häktet fick veta att ”har ni män i er familj kommer de att döda er”. Från HBT-Centret framfördes även uppgiften om att homosexuella begravts levande i delrepubliken.

LGBT-network och tidningen Novaja Gazeta trycker nu på för att få den ryska riksåklagaren att undersöka vittnesmålen från Tjetjenien.