I lördags grep polisen i Chediya-Zaria, i den nordliga provinsen Kaduna i norra Nigeria, 53 personer anklagade för att ha konspirerat för att genomföra ett samkönat bröllop. Det uppgav BBC under fredagen.

De 53 nekar och har släpps mot borgen. Enligt HBT-aktivister i Nigeria, som talat med BBC, så deltog de 53 gästerna på en födelsedagsfest, inte i ett bröllop.

Nigeria skärpte de anti-homosexuella lagarna i januari 2014 och kriminaliserade såväl att ingå äktenskap som att medverka till att de genomfördes. De antihomosexuella kampanjerna drivs i södra Nigeria på av evangeliska kristna organisationer och i norra delarna av landet islamistiska grupper.

Svenska Regnbågsfonden gav 2016 stöd till den pan-afrikanska verksamheten House of Rainbow som leds av den nigerianske pastorn Jide Macaulay som bland annat arbetar med säkrare mötesplatser för hbtq-personer i landet. Flera asylsökande hbt-personer från Nigeria finns i Sverige och förra året kunde Michael Saint Chukwulo som nekats asyl få stanna efter hjälp från bland annatRFSLs asyljurist Aino Gröndahl och medial uppmärksamhet på QX.

Till QX säger Jide Macaulay att anklagelsen om att de 53 deltog i ett ”bröllop” är ett vanligt sätt för nigeriansk media att skapa sensation kring de allt vanligare polisiära trakasserierna mot hbt-samhället.

– Den muslimska sedlighetspolisen letar ofta efter syndabockar och beklagligt nog är samkönade uttryck ett huvudmål för det religiösa förtrycket, säger han. Jag förstår inte varför dessa resurser inte istället används för att bekämpa Boko Haram och få tillbaks de kidnappade flickorna.

– Situationen för hbt-personer i Nigeria är svår där samhället och de religiösa grupperna enbart ser oss som något avskyvärt. Förbudet för samkönade äktenskap förstärker straffkoden från den brittiska kolonialtiden och de sharialagar som utkräver dödsstraff genom stening.  I Nigeria möts vi dagligen av trakasserier och diskriminering. De juridiska möjligheterna att försvara oss räcker inte och dessa 53 personer är därför i direkt fara.

In Nigeria, we are faced daily with harassment and discrimination. There are inadequate legal facilities to respond and these 53 people and others are clearly in danger. Det behövs en total översyn av de godtyckliga arresteringarna och den orättvisa som hbt-personer utsätts för.

Den 8 maj står de anklagade Chediya-Zaria inför domstol och riskerar då mångåriga fängelsestraff.