RFSLs vice förbundsordförande Magnus Kolsjö talade vid dagens protest utanför ryska ambassaden i Stockholm och påminde om att Aldrig mer var budskapet efter andra världskriget och att händelserna i Tjetjenien visar att vi ”alla tillsammans skall visa stöd för våra medmänniskor i Tjetjenien”.

Kolsjö krävde att Ryssland via sin rättsapparat skall undersöka händelserna i Tjetjenien och få ett stopp på de övergrepp som sker. Han noterade att svenska UD kallat upp den ryske ambassadören för att framföra sin oro, men samtidigt frågade han varför partiledare och statsministern varit så frånvarande när homo-bisexuella utsätts för övergrepp i världen.

Det var just RFSL, stockholmsavdelningen och RFSL Ungdom som gemensamt samlat till dagens protest som samlade ett par hundra personer med regnbågsflaggor och plakat.

Även Jonas Gardell höll tal och berättade om Regnbågsfondens engagemang och hur fonden fick förhållningsregler om att aldrig nämna namn eller organisationer som får stöd, på grund av det allvarliga säkerhetsläge som råder i Tjetjenien och i Ryssland. Han jämförde dagens manifestation med avdelningen i Prideparaderna, Marching for those who can’t” och påminde om att politiskt engagemang fortsatt krävs för att försvara de rättigheter vi tillkämpat oss och visa aktiv solidaritet med de som fortfarande lever under förtryck.

Protesten i Stockholm är en av flera som skett utanför ryska ambassader i flera städer  världen över senaste tiden.