Efter en ledarstrid inom det tyska nationalistpartiet AfD (Alternativ för Tyskland) lämnade Frauke Petry in vid partiets kongress i helgen.

Istället blir det Alice Weidel och Alexander Gauland som kommer leda partiet inför valet i september. Alice Weidel är 38 år och lever med en kvinna och tillsammans har de två barn. Hon blir därmed den första öppet lesbiska att leda ett högerpopulistiskt nationalistparti i Europa.

Propagandaaffisch för den "riktiga" familjen enligt AfD

AfD är motståndare till att göra äktenskapslagen i Tyskland könsneutral och är likt nationalistpartier i Frankrike och Norden negativa till reformer som inkluderar regnbågsfamiljer. Att Weidel som lesbisk småbarnsmamma nu leder ett parti som motarbetar just regnbågsfamiljer har mött kritik, vilket hon avfärdat som ”politiskt korrekt skitsnack som hör till historiens sophög”.

Enligt Queer.de har AfD slagit fast att det kommer ”avslå alla förslag till att utöka begreppet ‘familj'”. AfD motsätter sig även att i skolutbildningen ta upp hbt-frågor på ett ”ensidigt” sätt som de menar är en ”oacceptabel inblandning med den naturliga utvecklingen av våra barn”. Under helgens kongress framfördes flera förslag där familjebegreppet endast skall omfatta ”man,kvinna och barn”. Och en motion antogs med betydelsen att ”bevara konstitutionen skydd av den beprövade modellen för äktenskap och traditionella familjen med barn”.