QX kunde i slutet av september rapportera om att myndigheterna i Azerbajdzjans huvudstad Baku inlett en kampanj riktad mot hbtq-personer i landet. I en serie arresteringar har hbtq-personer arresterats och häktats på ett sätt som oroande påminner om den allvarliga krisen i Tjetjenien.

Totalt arresterades 83 personer som efter påtryckningar av internationella människorättsorganisationer släpptes ur häktet den 2 oktober.

Men innan dess utsattes de för fysisk och psykisk tortyr. Till BuzzfeedNews berättar ”Xeyal att han satt i häktet i nio dagar och utsattes för tortyr med elektriska chocker. BuzzFeednews rapporterar att några av de som släpptes den 2 oktober suttit häktade i över 20 dagar. När Xeyal efter att han släppts träffar Buzzfeeds utsände bär han fortfarande märker från misshandeln i ansiktet och på sina armar. Elchocker mot huvud och kropp, berättar han, torterades han med 30 gånger under tiden i häktet.

Efter att de 83 arresterade släppts har terrorn mot hbtq-personer i Azerbajdzjan fortsatt. Från Civil Rights Defenders Michael Runey kommer nu skrämmande rapporter om fortsatta övergrepp.

– En serie av brutala och svepande arresteringar av HBTQ-personer i Baku ledde till 83 häktade och 46 åtalade för påhittade brott och ytterligare dussintals som trakasserats, kränkts och sedan släppts. Många av de som häktats har utsatts för misshandel, tortyr och tvingats ange namn på vänner och medlemmar i HBTQ-communityt.

– Communityt är fortfarande i kristillstånd och i ett desperat behov av hjälp, säger han vidare. Många har vräkts från sina lägenheter, saknar till och med pengar att köpa mat för och kämpar nu med både psykologiska och fysiska konsekvenser av anti-HBTQ-kampanjen.

Runey berättar att Civil Rights Defenders nu samarbetar med lokala aktörer för att garantera säkert boende, psykologisk hjälp. Just nu handlar det om 45 personer som behöver akut hjälp och CDF räknar med att det kommer att öka.

Arbetet får nu stöd av Regnbågsfonden som startat en akut nödinsamling för att hjälpa de utsatta i Azerbajdzjan. Du kan bidra nu genom att Swisha ditt stöd till nummer 123  900 55 21 eller sätta in 90- Plusgiro 900 552-1, 90- Bankgiro 900-5521. Skriv Azer i meddelandet.
Via Regnbågsfondens hemsida kan du även bli månadsgivare.