Den brittiska parlamentsledamoten Stella Creasy (Labour) gjorde i helgen ett twitter-inlägg där hon gav sitt stöd till tidigare modellen, numera journalisten och transaktivisten Paris Lee.

Hon fick snabbt en rad kommentarer från radikalfeministiska twittrare som varnade henne för att kvinnors stöd kommer försvinna om hon driver transfrågor. Och att transrättigheter står i motsats till kvinnorättigheter. Här är några kommentarer.

Så MS Creasy… ni anser att män som låtsas vara kvinnor är passande som association till Suffragetternas historia”.

Helt skamligt sätt att lägga sig platt och förolämpande mot kvinnor av @stellacreasy. Labour bryr sig verkligen inte ett skit

Den stolta (proud) Labour parlamentarikern som låtsas att hon inte överger lesbiska (eftersom det är transfobiskt att vara det), överger suffragetternas stolta historia (transkvinnor kunde rösta, så som de fortfarande upprätthåller sin nobilitet).

Konflikten mellan den brittiska hbtq-rörelsen och transexkluderande radikalfeminister (förkortat TERF) har blossat upp på senare tid och uppmärksammats av pinknews.co.uk. I september förra året utbröt slagsmål då transaktivister protesterade mot ett möte vid Speakers Corner i London arrangerat av transexkluderande rafikalfeminister.

Även i Sverige har konflikten mellan transexkluderande radikalfeminister och hbtq-rörelsen haft dramatiska inslag och blossat upp med jämna mellanrum. Under 70-talet utbröt det hård debatt inom Kvinnohuset på Snickarbacken då en transkvinna efter en tids medverkan i aktiviteterna utestängdes. Efter att en liknande situation uppstod i slutet av 90-talet genomfördes en demonstration utanför Kvinnohuset på Blekingegatan och i början av 2000-talet blev det fullständig brytning mellan å ena sidan Kvinnohuset och på den andar RFSL och Pride. Aleksa Lundberg gjorde 2014 en sammanfattning av konflikten på sajten politism och citerade bland annat Kvinnohusets Katinka Ström som i RFSLs tidning Kom Ut 1999 kommenterade konflikten med orden: ”Transsexualism är en del av det reaktionära bakslaget mot feminism, i synnerhet mot lesbisk feminism.”