Det är ännu ett fruktansvärt mord som lett till att åtta män arresterats.

Den 10 december lämnade Joey och Anisha van Niekerk sitt hem i Mooinooi, nordväst om huvudstaden Pretoria. De var på väg för att delta vid en begravning inne i stan.

När de inte anlände, inte återvänt till sitt hem och inte hörde av sig sändes en efterlysning ut, rapporteras i Sydafrikansk media och Pinksnews.co.uk.

Sex dagar efter att de anmälts försvunna hittades deras utbrända bil nära deras hem och den 28 december återfanns brända ben som antogs vara deras i närheten.

De åtalade männen anklagas för våldtäkt, mord, kidnappning, rån och innehav av vapen liksom att förhindra rättvisan. De åtta männen som står anklagade är mellan 18 till 53 år gamla.

Joey och Anisha van Niekerk gifte sig 2014 och har levt öppet som lesbiska i sitt samhälle. Vid de första rättegångshandlingarna den 15 januari protesterade familj och vänner utanför rätten.

Våldtäkter, ofta så kallade ”corrective rapes”, är ett stort hot mot lesbiska i Sydafrika. Pinknews.co.uk rapporterar att i april förra året utsattes Nonkie Smous för ett liknande våldsamt övergrepp: hon våldtogs, mördades och hennes kropp brändes. Ett våldsbrott som fick stor uppmärksamhet i landet och som många efteråt menar gett känslan av att det nu är ”fritt fram” att våldta och mörda lesbiska och sedan bränna kropparna.

Till Pinknews sa HBTQ-aktivisten Cindy Maotoana efter det mordet att många nu börjar leva i det fördolda av rädsla för att våldtas och mördas.
– Du kan bara förställa dig att bli bränd levande, det är inget bra det som det gör med oss nu, sa hon och vädjade om stöd från myndigheterna.

Pinknews har tidigare rapporterat att 23-åriga Noxolo Xakeka mördades på nyårsnatten vid en homofob våldsattack.

Svenska Regnbågsfonden gav förra året stöd till en mediakampanj i Sydafrika i syfte att få ”allierade” att ställa upp för landets HBTIQ-personer för tat få slut på hatbrotten och diskriminering. Läs mer om projektet här. Och på projektets FB-sida här.