Den 41-årige ryske hbtq-aktivisten Jelena Grigorijeva hittades i söndags död nära sitt hem i Sankt Petersburg. Flera knivhugg och tecken på att hon strypts gör att polisen hanterar händelsen som ett mord.

Grigorijeva har enligt uppgifter från vännen Dinar Idrisov som citeras av BBC utsatts för flera mordhot i samband med sitt engagemang för mänskliga rättigheter.

En person skall enligt rysk media ha gripits misstänkt för mordet.

– Detta är vad som händer när regeringar  underblåser hat och trakasserar minoriteter! Jelenas blod är på Putins händer, säger Copenhagen Prides ordförande Lars Henriksen i en kommentar på Facebook.

Enligt nyhetssajten fontanka.ru, som var först med nyheten, uppger hbtq-aktivister att den antihomosexuella rörelsen ”Säg emot HBT” på sin hemsida uttalat att en ”ny säsong” startade 1 juli. ”Vi harredan förberett farliga och grymma gåvor, som vi snart skall dela ut…” skall rörelsen skriva. Jelena Grigorijeva skall enligt fontaka.ru stå på rörelsens lista tillsammans med bland annat den internationellt välkände aktivisten Igor Kochetkov.