Det såg ut som en väl planerad provokation då den ungerska regeringen strax innan tolv på natten den dag då världen uppmärksammade synliggörandet av transpersoner la fram ett förslag om att förbjuda ändring av juridiskt kön.

Reaktionerna kom också direkt med en uttalad oro för att den pågående pandemin utnyttjas för att genomdriva kränkningar av mänskliga rättigheter. Under onsdagen presenterade 63 medlemmar av Europaparlamentet uppmanar den ungerska regeringen att dra tillbaks sitt förslag som hårt drabbar transpersoner och intersexuella.

De uppmanar den ungerska regeringen att säkerställa möjligheterna till att ändra juridiskt kön utifrån respekt för självbestämmande och för att överensstämma med Europas standard för mänskliga rättigheter.

De svenska ledamöter som undertecknad uppmaningen är Heléne Fritzon (s), Frederick Federley (Förnya Europa, C), Alice Kuhnke (de gröna, mp), Malin Björk (Vänstern) som även ingår i LGBTI Right Intergroup i parlamentet, Tomas Tobé (EPP, m) och även med i parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter där även undertecknande Abir Al-Sahlani (Förnya Europa, C) är ledamot. Även de grönas Pär Holmgren och Jakop Dalunde är bland de 63 undertecknande.

Bland de finska ledamöter som undertecknat mär parlamentets vice ordförande, de grönas Heidi Hautala liksom Sirpa Pietikäinen (EPP, samlingspartiet).