– Många i Polen har kallat oss en farsot den senaste tiden, så vi tänkte att om vi kan hjälpa till så att människor klarar den riktiga farsoten, så kanske de ändrar sin inställning. Vi vet att vi är naiva, men kan vi bidra till något bra, så varför inte.

Så säger Jakub om varför han och maken Dawid i helgen delade ut regnbågsfärgade munskydd i trillingstäderna Gdansk, Gdynia och Sopot vid Östersjöns kust nu i helgen.

De lånade in en symaskin från mormor och sydde totalt 300 masker som de sedan delat ut gratis.
– Våra masker är unika eftersom de är regnbågsfärgade! En vän som är skräddare stöttade idén och totalt har vi sytt upp 300 stycken som delats ut, berättar Dawid.

– Många HBTQ-fria zoner har proklamerats i vårt land så vi var lite oroade inför hur folk skulle reagera men de var verkligen rörda av vår idé. Jag tror att de uppskattade att någon bryr sig om deras hälsa. Det var fantastiskt att se att regnbågen inte gjorde folk rädda utan istället hjälper dem att hålla sig säkra, fortsätter Dawid och berättar att videon från utdelningen av maskerna blivit viral i Polen och till dags dato visats över 2 miljoner gånger.

Jakub och Dawid blev nationellt och internationellt kända efter att de gjort mim-inspelningar på Roxettes låtar och genom sin YouTube-kanal har de påverkat attityder i sitt hemland. De två kom till QX GayGala 2017 för att dela ut pris och överraskades då av Per Gessle.

Maskerna som Jakub och Dawid tagit fram är av tyg och skyddar inte mot att smittas av virus. Dock är det många länder i bland annat Europa som kräver att alla som rör sig offentligt skall skydda mun och näsa med masker för att det kan begränsa spridning av virus man själv bär.