Det blev som Ungerns regering ville: i den ungerska lagen om civilregistret, motsvarande svenska folkbokföringen, ersätts begreppet ”kön” med ”kön vid födseln”.

– Vi är bestörta över detta beslut som innebär att etablerade rättigheter nu rullas tillbaks, kommenterar Transgender Europes Masen Davis i en kommentar idag.

Röstsiffrorna visar på en klar majoritet, 133 för och 57 emot. Syftet är att förhindras transsexuella, intersex- och transpersoner som önskar en förändring av det juridiska könet att få det legalt erkänt.

– Möjligheten till ändring av juridiskt kön är en av grundstenarna för trans- och intersexpersoner att behandlas likvärdigt utan diskriminering. säger ILGA Europas Katrin Hugendubel om det ungerska parlamentets beslutUtan denna möjlighet riskerar dessa grupper en kraftigt förhöjd risk att utsättas för stigmatisering, diskriminering, trakasserier och våld varje gång de skall visa upp sina identitetshandlingar, vare sig det handlar om ett besök på banken eller hos läkaren, vid anställningar eller till och med för att teckna nytt mobiltelefonabonnemang.

Lagförslaget lades fram sista timmen den 31 mars, på den Internationella dagen för synliggörande av transpersoner och mötte omedelbart starka reaktioner runt om i världen.