Den spanske läkaren Francisco José Alvarado, som bor i Madrid, har tills vidare utsetts till Mr Gay World 2020 genom ett beslut av dess organisationskommitté. Valet av årets Mr Gay World skulle egentligen ha ägt rum i Sydafrika förra helgen, men evenemanget fick ställas in på grund av den rådande corona-pandemin. Därför beslöts att förra årets tvåa i tävlingen, Francisco José Alvarado, istället fick den prestigefulla titeln. Han efterträder Janjep Carlos från Filippinerna, Mr Gay World 2019.

Francisco José Alvarado insjuknade redan i mitten av mars i covid-19, men kunde efter tre veckor i karantän och testning återvända till sitt jobb som familjeläkare i april. Alvarado har varit aktiv i det spanska hbtq-communityt och bland annat arbetat för att synliggöra hbtq-personer i arbetslivet. Han hoppas nu kunna använda sin nya plattform som Mr Gay World till att fortsätta arbeta mot homofobi, både i Spanien och resten av världen:

– Jag är stolt över utnämningen. Det är ett stort ansvar att representera Spanien som hbtq-ambassadör över hela världen, och på så vis dra mitt lilla strå till stacken, särskilt när det gäller hälsorelaterade hbtq-frågor, säger Alvarado.

Under nästa år kommer en ny Mr Gay World 2020 att utses samtidigt som Mr Gay World 2021. Titeln Mr Gay World delades ut för första gången 2009. Bakom evenemanget står Eric Butter från Australien, Dean Nelson från Kanada och Tore Aasheim från Norge. Tävlingen har sedan starten varit inblandad i olika kontroverser som du kan läsa mer om här.