Den 13 juni beslutade den egyptiska människorättskämpen Sarah Hegazi att ta sitt liv efter att i många år lidit av de behandling hon utsatts för i Egypten.

Runt om i världen hålls ny minnesstunder och manifestationer för att hylla Hegazi och den kamp hon förde för hbtq-personer i sitt hemland.

På den minnessida som startats på Facebook berättas hur hon 2016 talade öppet i Egypten om sin queera identitet. Året efter drev hon kampanjen ”Stötta Kärleken” oh den 22 september 2017 var hon en av de som viftade med regnbågsflaggan under rockbandet Mashrou Leilas konsert i Kairo.

Hon var en av de som också greps av polisen för att ha höjt flaggan. Den 2 oktober 2017 arresterades Sarah Hegazi och under sin tid i arresten utsattes hon för en rad övergrepp, både fysiskt och psykiskt tortyr och sexuella trakasserier av de medfångarna under överinseende av vakterna.

Sarah Hegazi
Efter att hon släppts från arresten förflyttades hon till en psykiatrisk klinik där övergreppen fortsatte. Hon tilläts inte ta farväl av sin cancersjuka mor de sista dagarna av moderns liv.

Sarah Hegazi blev genom sitt engagemang och sitt mod att öppet stå emot regimen i Egypten en symbol för många hbtq-kämpar och kämpar för mänskliga rättigheter i den arabiskspråkiga världen.’

Efter tvångsintagningen på den psykiatriska kliniken kunde hon lämna Egypten i det som hon själv beskrev som en påtvingad exil. Hon fick asyl i Kanada men där fortsatte övergreppen mot henne genom mobbning på sociala medier. Det blev för mycket för Sarah Hegazi att orka med.

På Facebooksidan ”Pride for Sarah Hegazi” står det:
”Ja, Sarah Mogazi tog sitt eget liv, men det var hennes sista utväg för att få slut på smärtan och lidandet. Sanningen är att Sarah mördades av de som spred hat mot henne och av den stat som fängslade och torterade henne.”

Minnesceremonier har hållits i flera kanadensiska städer, I Paris och Amsterdam, Boston och Berlin. Och utanför den egyptiska ambassaden i Tunis genomfördes i fredag en protest arrangerad av HBTQ-orgaistaionen Dajm.