När Nya Zeelands populära statsminister Jacinda Ardern presenterade den nya Labour-ledda regeringen under måndagskvällen fick Nanaia Mahuta och Grant Robertson mest uppmärksamhet internationellt.

Nanaia Mahuta är maorier och blir den första kvinnan på posten som utrikesminister. Hon bär en maorisk ansikts-tatuering, så kallad moko kauae,

Kelvin Davis, Labourpartiets vice partiordförande, valde att inte tacka ja till platsen som vice statsminister utan istället bli minister för barnfrågor. Som Mahuta är även han maorier liksom ytterligare tre ministrar i den nya regeringen.

När Davis lämnade vice statsministerposten ledig blev det istället Grant Robertson som utsetts till den posten, förutom den plats i regeringen som finansminister han haft sedan 2017.

Grant Robertson, född 1971, kom in i det nya zeeländska parlamentet 2008 för Labour. Han var oppositionsledare under perioden 2011-2013 och fick när Jacida Arderns Labour-ledda regering tillträdde 2017 förutom finansministerposten även ansvar för sport och rekreations-frågor.  Han lever tillsammans med Alf Kaiwai som han träffade när de två spelade i rugbylaget Krazy Knights i Wellington, en motsvarighet till det svenska gayinkluderande rugbylaget Stockholm Devilants. De två ingick partnerskap 2009.

Den nya regeringen tillsattes efter att Labour i valet den 17 oktober fick förnyat förtroende vid det som beskrivs som en jordskredsseger över det liberal-konservativa partiet National. Labour fick dryga 49% av rösterna mot Nationals knappa 27%. På grund av valsystemet är dock Labour beroende av en koalitionspartner. Även i den nya regeringen är det New Zeeland First, ett parti som beskrivs som populistiskt, som sitter med i minoritetsregeringen med parlamentarisk uppbackning av det gröna partiet.