Den 20 juni 2020 mördades tre homosexuella män i Forbury Garden-parken i brittiska Reading och ytterligare tre män skadade ytterligare. De knivhöggs av en 26-årig man och i tisdags öppnade rättegången mot mannen.

Åklagaren, Alison Morgan, menar att mordet på de tre männen var ”ideologiskt motiverat” och ett terrorbrott, rapporterar tidningen The Sun. 26-åringen förnekar anklagelsen trots att han samtidigt som han knivhögg de män han uppfattat som homosexuella ropade ”Allahu Akbar” (Gud är större).

Enligt Pinknews erkände han i november sig skyldig till morden på de tre männen och att han skadat tre andra, men inte att det rörde sig om ett terroristbrott.

När han greps förklarade han enligt poliserna att ”jag dödade de där fittorna, vad väntar ni på?” Och han förklarade att han skulle komma till himlen som resultat av mördandet.

Alison Morgan sa under tisdagen enligt The Sun att han motiverats av ”en extremistisk ideologi som han verkar ha omfattat en tid. Han anser att  mördandet av så många som möjligt den dagen var ett sätt att utföra en religiös jihad.”

Åklagaren berättade vid domstolsförhandlingarna att 26-åringen varit verksam som islamistisk terrorist i Libyen under inbördeskriget. Han kom till Storbritannien för att söka asyl. Han är känd av brittisk polis sedan 2013 på grund av en rad olika brott. Han har enligt åklagaren bland annat dömts tillsammans med terroristdömda imamen Omar Brooks (även känd som Abu Izzadeen), ledare för den i Storbritannien förbjudna rörelsen al-Muhajiroun vars mål är att göra landet till en islamisk stat.