Under torsdagen blev det officiellt: Israel tar bort alla restriktioner som hindrat homosexuella män från att lämna blod.

– Diskrimineringen mot gaymän som vill lämna blod är över. De förnedrande och irrelevanta frågorna på bloddonations-formuläret hör till historien, säger hälsoministern Nitzan Horowitz (själv öppet homosexuell) till The Times of Israel.

– Det är ingen skillnad på blod och blod, tillägger han. Detta är ett historiskt steg framåt för lika rättigheter för Israels HBTQ-samhälle.

Restriktionerna kommer att lyfta den 1 oktober.

Det nya frågeformuläret kommer inte att fråga om samkönat sex, men däremot uppmana alla som vill donera blod till att vänta 3 månader efter ”riskfyllt sex med en ny partner eller flera partners”.

Sex månadens karenstid gäller för homosexuella män i Sverige

I Sverige är homosexuella män fortfarande inte välkomna att lämna blod, om de inte varit utan sex i ett halvår. Karenstiden för män som har sex med män halverades i våras – den låg tidigare på 12 månader.

Organisationen Regnbågsblod är besvikna på att Sverige inte uppdaterar reglerna:

– När land efter land runtomkring oss sänker karenstiden för MSM, eller till och med slopar den till förmån för individuell riskbedömning, är det högst anmärkningsvärt att vi idag står här med sex månaders karenstid. Det finns inga vinnare i den här förändringen. Det leder varken till mer tillgängligt blod eller att vi blir av med den stigmatiserande sjukdomsstämpeln på män som har sex med män, sade Tobias Ström från Regnbågsblod till QX i mars.