De senaste två veckorna har mer än 2 miljoner flytt från Ukraina till följd av Rysslands invasion. Enligt FN kan siffran stiga till 4 miljoner. Särskilt utsatta är hbtq-personer, med tanke på Rysslands ökända anti-gaylagar. De vågar inte heller stanna i länder som Ungern eller Polen där homofobin är utbredd.

Dejtingappen Romeo, som riktar sig till homo- och bisexuella män, är ett av flera företag som försöker sträcka ut en hjälpande hand. Appen, som har runt tre miljoner användare, har skapat en grupp kallad Shelter for Ukraine med syfte att hitta hbtq-vänliga boenden ute i Europa för ukrainska flyktingar.

Gruppen har redan fått ihop över 10 000 medlemmar där användare från Polen, Tyskland, Frankrike och England erbjuder plats i sina hem.

”Vi bor i Prag och har plats i vårt lilla gästrum med en säng” skriver en användare. ”Jag har plats för en eller två personer i Toscana. Jag kan resa och hämta upp dig vid italienska gränsen”, kommenterar en annan.

– Stödet och solidariteten med folket i Ukraina är otroligt. Vi fick inom bara några timmar in hundratals tips om boenden från folk som vill hjälpa till, säger en talesperson från Romeo till Fast Company.

Ukrainska män mellan åldrarna 18-60 år tillåts visserligen inte att lämna landet. Men Romeo menar att gruppen även kan hjälpa deras flyende familjer, systrar och barn att hitta ett tryggt boende.

Du som vill hjälpa ukrainska hbtq-flyktingar kan bland annat göra det via RFSL:s insamling.