Sedan år 2013 är det olagligt att ”främja homosexualitet” bland minderåriga i Ryssland. Den hårt kritiserade gaypropaganda-lagen anses nu otillräcklig och kan utökas för att omfatta alla åldrar – och skärpta straff.

Förslaget kommer från dumaledamoten och Putins partikamrat Alexander Khinshtein, som skrev på sociala medier under måndagen:

”Vi föreslår att man utökar förbudet av sådan propaganda oavsett publikens ålder (offline, i media, på nätet, i sociala kanaler och på biografer).”

Den nio år gamla lagen var tänkt att ”skydda” barn från innehåll som skildrar icke-traditionella sexuella relationer, exempelvis på streaming och i böcker. Den har också använts för att stoppa Pride-parader och klämma åt HBTQ-aktivister, skriver Pinknews. Ett liknande förbud kan vara på gång i Rumänien.

De som bryter mot lagen kan straffas med böter på upp till 150 000 kronor. Förra året blev ett lättklätt röda mattan-stunt en dyr historia för en rysk tv-kanal.

HBTQ-grupper menar att den ryska lagstiftningen bidrar till att våldet och homofobin inom landet ökar. Ryssland rankas nu som ett av Europas minst gayvänliga länder.