Den 5 december satte Rysslands president Vladimir Putin sin signatur på en ny och omfattande utökning av lagen mot ”hbtq-propaganda”. Att informera, illustrera eller prata om sexuella minoriteter eller könskorrigeringar är nu kriminaliserat för samtliga åldrar i landet. Lagbrytare ska straffas med höga böter och ett kortare fängelsestraff.

Nu implementeras det stränga hbtq-förbudet över landet och de ryska bibliotek fick den 16 december ett första kravbrev innehållande en lista på 53 förbjudna böcker som ska skickas iväg för återvinning vilket innebär att de ska brännas, rapporterar den oberoende ryska nyhetssidan Meduza som också skriver att bibliotekscheferna måste visa upp en handling som bekräftar att böckerna levererats till returpapper.

Bland de författare var titlar ska brännas är Haruki Murakami, Michael Cunningham, Oksana Vasyakina, John Boyne, Stephen Fry och Eduard Limonov.

– Att bränna en bok, vilken bok som helst, är att förolämpa befolkningen. Det minskar berättelsen om livet som kommer i många olika varianter och former. Det gör världen mindre, inte bara för hbtq-personer utan för alla som är intresserade av andras liv, säger den prisade författaren Michael Cunningham till i, var böcker snart brinner i Ryssland.

En hbtq-aktivist står utanför ett bibliotek i Sankt Petersburg 2012 med texten: "I det här biblioteket finns det även böcker av homosexuella författare. Deras arbete är en del av världskulturen" skrivet på en tygbit.