För 14 år sedan fick den skottske, öppet bisexuelle, skådespelaren Alan Cumming, känd bland annat som Kurt Wagner i X-Men, ta emot medaljen OBE, ”Officer of the British Empire”, av Drottning Elisabeth. Medaljen delades ut dels för hans skådespelarkarriär och dels för hans engagemang i hbtq-frågor i USA dit han flyttat.

Via Instagram lät han i samband med sin födelsedag i fredags meddela att han återlämnar hedersbetygelsen trots att han ”blev oerhört stolt” när han tog emot den 2009. Med utmärkelsen följer att Alam Cummings har kunnat addera OBE till sitt namn.

Drottningens död och de efterföljande samtalen om monarkins roll och särskilt hur det brittiska imperiet profiterat på bekostnad (och död) av ursprungsbefolkningar över hela världen öppnade verkligen mina ögon. Tack och lov har tider och lagar i USA också förändrats, och det mycket positiva som priset innebar för HBTQ+-saken då 2009 väger nu mindre än de tveksamma i att jag förknippas med imperiets toxicitet . Så jag lämnade tillbaka min utmärkelse, förklarade mina skäl och upprepade min stora tacksamhet över att jag en gång fick det. Jag är nu åter den helt vanliga Alan Cumming. Grattis på födelsedagen till mig!

Cummings är gift med illustratören Grant Shaffer och har politiskt engagerat sig för presidentkandidaten Bernie Sanders i USA liksom för det skottska nationalistpartiet.