Religiösa och högerextrema grupper i Berlin fortsätter att protestera mot en daghemsverksamhet i det som skall bli organisationen Schwulesberatungs tredje Regnbågscenter-  under namnet ”Levande mångfald” (Lebensort Vielfalt). Denna gång öppnar de nära S Bahn stationen Südkreuz.

Centret är planerat för att erbjuda främst äldreboende i 69 lägenheter liksom även en daghemsverksamhet för 45 barn, riktat till i första hand till regnbågsfamiljer.

När nu det tredje centret öppnas med just daghem väckte det ont blod hos anti-queera partier och rörelser som hoppas att frågan skall bli stor i valrörelsen som pågår inför delstatsvalet den 12 februari.

I höstas uppmärksammades planerna av det högerextrema partiet Alternative Für Deutschlands (AfD) ungdomsförbund liksom av flera kristna organisationer som samlats i kampanjen ”Demo Für Alle”, motsvarigheten till franska ”La manif pour tous” som samlade högerextrema och religiösa motståndare till bland annat könsneutrala äktenskap.

Det AfD och Demo Für Alle hävdar är att daghemsverksamheten i Lebensort Vielfalt Südkreuz kommer att ”sexualisera” barn genom att vara positivt inställda till samkönade relationer. I sina kampanjer anklagas centret för att främja ”pedofili”.

Beviset för detta menar de är att en av Schwulesberatungs styrelsemedlemmar var professorn i sociologi Rüdiger Lautmann som anklagas för att ha ”tonat ned” problem med sexuella övergrepp i sin tidigare forskning. Efter att hans styrelseplats uppmärksammats i tysk media valde han, trots att han inte varit involverad i planeringen av Südkreuz-centrets daghem, att lämna sin post.

Trots protesterna så öppnas daghemsverksamheten nu i början av 2023.

Schwulesberatung har i 30 år arbetat med att ge socialt stöd och service till hbtqi-personer i Berlin och började för ca sex år sedan planera för hbtqi-boenden. I Charlottenburg finns ett generationsboende men också boende för personer med demens och andra vårdbehov. Här finns även ett bibliotek som lånar ut till allmänheten.

Vid Ostkreuz finns en boende där man bland annat erbjuder hjälp för flyktingar och där caféet Transfair öppnade 2019 för att vara en plats med arbetsträning.

Det nya Lebensort Vielfalt Südkreuz består av 69 lägenheter, 1-4 rummare varav 33 är ekonomiskt subventionerade. Det finns ett gemensamhetsrum och det finns omvårdnadsbostad med 8 platser liksom kontor för Schwulesberatung.