Nu till helgen kommer Steve Angello, Sebastian Ingrosso och Axwell spela som gruppen Swedish House Mafia vid Formula ! STC-tävlingarna i Saudiarabien.

De står på scen tillsammans med bland annat amerikanska rapparen Travis Scott, skottska DJ:n Calvin Harris, artisten Charlie Puth och nederländska DJ:n Afrojack.

Saudiarabien har genom idrotts och kulturevenemang satsat på att bättra på sitt rykte och gör nu även satsningar på att öka intäkterna från turismen.

Några grundläggande förändringar är landets ledare inte beredda att göra. Flerpartisystem saknas, kung Salman bin Abdul Aziz är envåldshärskare, rättsystemet bygger på sharia-lagar uttolkat av religösa ledare, kvinnors rättigheter har utökats till att få köra bil och hetsjakten på hbtq-personer pågår. Dödsstraff för homosexuella handlingar är ett av de straff som utdöms.

I en sammanställning publicerad på Wikipedia skrivs om några av övergreppen, med källhänvisningar, som den saudiska staten är ansvariga för:

”År 2000 rapporterade den saudiska regeringen att den hade dömt nio saudiska män till långa fängelsestraff och piskstraff för att ha ägnat sig åt ”crossdressing” och homosexuella relationer. Samma år avrättade regeringen tre jemenitiska manliga arbetare för ”utövande av det extremt obscena utövandet av homosexualitet och för att ha imiterat kvinnor”. De tre anklagades och dömdes även för sexuella övergrepp på barn.

År 2001 anklagades den saudiske läraren och dramatikern Muhammad Al-Suhaimi för att ha främjat homosexualitet och dömdes efter en rättegång till fängelse. 2006 benådades han och fick återuppta undervisningen.

I maj 2005 arresterade regeringen ”dussintals” män för homosexualitet, varav 31 av dem dömdes till böter och till flera månaders fängelsestraff liksom piskstraff. Den 7 november 2005 slog polisen i Riyadh till mot vad den saudiska pressen kallade en ”skönhetstävling för homosexuella män” i Al-Qatif. Vad som hände med de fem män som greps för att ha organiserat evenemanget är inte känt.

Personer som ertappats befinna sig illegalt i kungariket anklagas ofta för andra brott, som involverar illegala droger, pornografi, prostitution och homosexualitet. Flera sådana polistillslag rapporterades 2004–2005.[29] En liknande razzia 2008 ledde till att filippinska arbetare arresterades anklagade för alkohol och gayprostitution.

Internationella protester från människorättsorganisationer fick några saudiska tjänstemän inom den saudiarabiska ambassaden i Washington, D.C., att antyda att deras kungarike endast kommer att använda dödsstraff när någon har dömts för övergrepp mot barn, våldtäkt, sexuella övergrepp, mord eller ägnade sig åt något annat anses vara en form av politisk opinionsbildning.

2011–2012 meddelade den saudiska tidningen Okaz att regeringen under en ettårsperiod hade arresterat över 260 personer för brottet homosexualitet. Enligt den officiella rapporten ertappades männen med att vara klädda i kvinnokläder, sminkade och försöka ragga upp andra män.

2014 dömdes en 24-årig saudiarabisk man till tre års frihetsberövande och 450 piskrapp efter att en domstol i Medina fann honom skyldig till att ”främja homosexuell last och utövande”, efter att han ertappats med att använda Twitter för att arrangera dejter med andra män.

Den 13 oktober 2019 arresterade saudiska myndigheter en 23-årig medborgare, Suhail al-Jameel, för att ha lagt upp en bild på sig själv iförd korta shorts på stranden. Han är en gay personlighet i sociala medier i Saudiarabien, som öppet dokumenterade sin sexualitet på Snapchat och Twitter. Al-Jameel skrev på Snapchat att han greps anklagad för att ha delat nakenhet på nätet. Strax efter började fansen använda hashtaggen #freesuhail på Twitter.

Den 28 juli 2020 dömde en saudisk domstol Mohamad al-Bokari, en jemenitisk bloggare, till 10 månaders fängelse, böter på 10 000 riyal (ca 28 000 sek) och utvisning för ett Twitter-inlägg som stöder lika rättigheter för människor i samkönade relationer.”